PRZEPIS
na 9 sztuk
I warstwa:
- 60g oleju kokosowego (ok.4 łyżki oleju w formie stałej)
- 4 płaskie łyżki kakao
- 3-4 łyżki syropu z agawy (w zależności od preferowanej słodkości)
- szczypta soli
II warstwa:
- masło orzechowe (ok. 2 łyżki)
III warstwa:
- 20g oleju kokosowego (1 czubata łyżka oleju w formie stałej)
- 1 lekko czubata łyżka kakao
- 1-2 łyżki syropu z agawy (w zależności od preferowanej słodkości)
- szczypta soli
Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku. Dodaję kakao i syrop z agawy. Całość mieszam i podgrzewam 1-2 minuty na najmniejszym ogniu. Na spód silikonowych foremek (najlepsze będą takie do muffinek) wylewam część czekoladowej masy i wstawiam je do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję je i na wierzch każdej nakładam masło orzechowe. Następnie przykrywam je pozostałą częścią czekolady (najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelka; gdyby masa zdążyła bardzo zgęstnieć przed nałożeniem, należy ją podgrzać). Tak przygotowane foremki wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężały.
Czekoladki przechowuję w lodówce.
Czekoladki przechowuję w lodówce.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi ja nigdy tych czekoladek nie jadlam, domowe na pewno smakuja jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńpodeslij mi kilka :)
Wow Cudowne ! ;3
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam tych oryginalnych czekoladek, ale chętnie zrobię twoją wersję :D
OdpowiedzUsuńTeż nie miałam okazji ich próbować, chociaż smaki, które w sobie zawierają są wystarczająco przekonywujące, żebym zabrała się za ich zrobienie! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tych czekoladek ale te domowe to dobry pomysł ;) Czym zastąpić olej kokosowy ?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić tylko masłem (stężeje w lodówce tak jak olej kokosowy) :)
UsuńMatko! Cudne! Chcę je! <3
OdpowiedzUsuńgenialny przepis, koniecznie do wypróbowania!!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł ! zapisuje przepis i zrobię w weekend :) !
OdpowiedzUsuńKocham oryginalne Reese's! Takie to fajna gratka ;) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe! zgaduje, że przepis zdobyłby moje serce, szkoda , ze nie mogę jeść kakao. Zawsze mozna to czyms zastąpic :]
OdpowiedzUsuńzapraszam; http://healthy-dreams.blogspot.com/
Myślę, że można by było spróbować np. z karobem zamiast kakao :)
Usuńobłędne! koniecznie się za nie zabiorę :) domowe muszą być sto razy lepsze od kupnych, choć jeszcze ani tych nie jadłam ;D zawsze uważam, ze to co domowe zdrowsze i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńMi było dane je jadać :D dostawałam je w prezencie od członka rodziny :) Pamiętam do dzis ich smak :) Ciekawa jestem czy takie domowe wegańskie są równie dobre jak tamte:)
Domowe zawsze lepsze! :D
UsuńWidziałam dużo tych przepisów, ale nigdy nie miałam okazji zrobić ich samodzielnie... ale wiesz, jestem sama w domu, więc mam chwilę czasu dla siebie - jest pretekst to zrobienia reese'ów :)
OdpowiedzUsuńTo b.dobra okazja! :))
Usuńłaaał! ale świetny pomysł!! wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńMiód albo syrop klonowy może być jako slodzidlo?
OdpowiedzUsuńTak, sprawdzi się i jedno, i drugie, choć wersja z miodem nie będzie już wegańska ;)
Usuń