środa, 4 lutego 2015

#273 Tajskie curry warzywne



PRZEPIS
na 4-6 porcji
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki zielonej pasty curry (wg upodobania stopnia ostrości)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) + 1,5 puszki wody (odmierzona puszką po mleczku kokosowym)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5-6 liści suszonego kafiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 rzodkiewek
  • 450g mrożonej brukselki
  • 450g mrożonego kalafiora
  • 150g pędów bambusa
  • 2 cykorie
  • 1 łyżka nieaktywnych drożdży
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego całego, 1 łyżeczka kozieradki mielonej, sól, pieprz
+dodatkowo: ryż jaśminowy, liście pietruszki lub kolendry



Do garnka wlewam olej i wrzucam posiekaną w piórka cebulę. Gdy lekko się poddusi, dodaję kmin rzymski i pastę curry. Po chwili dodaję mleczko kokosowe, wodę, cukier, sos sojowy, liście kafiru i kozieradkę. Całość doprowadzam do zagotowania.
W tym czasie przygotowuję warzywa. Paprykę kroję w słupki, a rzodkiewki w ćwiartki. Następnie wrzucam je do garnka i gotuję przez 10-15 minut. Po tym czasie dodaję mrożoną brukselkę oraz kalafiora i całość gotuję przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaję pędy bambusa, posiekaną cykorię i nieaktywne drożdże. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Curry podaję z ryżem jaśminowym i posypuję pietruszką lub kolendrą.




5 komentarzy :

  1. Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejciu, curry - moja miłość! uwielbiam tę ostrość :) smaki w 100% trafiają w moje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry! :) Natomiast do brukselki nie mogę się przekonać, a więc tylko ją pominęłabym, jakbym robiła to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...