Dzisiaj zapraszam po przepis na pyszną tartę z jabłkami i dużą ilością cynamonu. Spód wykonałam z mąki kasztanowej, którą uwielbiam za naturalną słodycz i ciekawy smak, który nadaje wypiekom.
forma 28cm
ciasto kruche:
- 1 łyżka ekologicznych nasion chia Symbio + 4 łyżki wrzątku
- 250g ekologicznej mąki kasztanowej Symbio
- 20g ekologicznej inuliny Symbio
- 100g oleju kokosowego w formie stałej
- 4 łyżki zimnej wody
nadzienie jabłkowe:
- 6 małych jabłek
- 100g orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 2 łyżki syropu daktylowego (można dowolnie zastąpić innym słodzidłem lub pominąć, jeśli jabłka są wystarczająco słodkie)
Nasiona chia zalewam wrzątkiem, dokładnie mieszam i odstawiam na 5 minut. Pozostałe składniki umieszczam w blenderze. Dodaję napęczniałe nasiona chia i całość miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30-40 minut.
W tym czasie przygotowuję jabłka. Kroję je w ćwiartki (nie obieram ich) i usuwam gniazda nasienne. Następnie kroję je w cienkie plasterki o grubości ok.1-1,5mm i przekładam do dużej miski. Dodaję posiekane orzechy włoskie, cynamon i syrop daktylowy. Składniki mieszam.
Piekarnik rozgrzewam do 200st. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam z lodówki. Odrywam kawałek na kruszonkę (80g) i wkładam go ponownie do lodówki, a pozostałą część rozwałkowuję na kształt koła. Rozwałkowane ciasto przekładam do formy i dociskam do brzegów. Spód i boki nakłuwam za pomocą widelca. Spód podpiekam przez 15 minut. Następnie wyjmuję formę z piekarnika i wykładam na spód nadzienie jabłkowe. Dociskam je z wierzchu, aby warstwa jabłek była 'ściśnięta'. Tartę dopiekam w 180st. przez ok.30-35 minut. Kawałek pozostawionego ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach. Kruszonkę wysypuję na wierzch tarty na 15 minut przed końcem jej pieczenia.
wygląda pysznie, oczywiście akceptuje i zapisuje do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńwspaniała, lekko w jesiennej atmosferze!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńO rany, super tarta!
OdpowiedzUsuńAle genialna! Ja wprost uwielbiam tarty :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
w końcu wracasz! :) bardzo się cieszę i czekam na dawkę pozytywnej emocji oraz pysznych przepisów! ta tarta jest genialna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty z jabłkami, a ta est cudowna! :)
OdpowiedzUsuń