PRZEPIS
- 200g daktyli suszonych + wrzątek
- 4 b.dojrzałe banany
- 2 kostki tofu naturalnego (360g)
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 1h. Po tym czasie odcedzam je. Wszystkie składniki blenduję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przekładam masę do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. Co ok.30-40 minut wyjmuję masę i dokładnie ją mieszam. Po ok.3-4h lody mają idealną konsystencję do nakładania. Jeśli nie chcecie serwować ich od razu, pamiętajcie, aby na minimum 20 minut przed nakładaniem wyjąć je z zamrażarki.
Takich lodów jeszcze nie widziałam. Ciekawe są! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Nigdy nie widziałam daktylowych lodów ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
takie lody to coś dla mnie, niech no tylko zrobi się cieplej :D
OdpowiedzUsuń