poniedziałek, 15 września 2014

#242 Łosoś z marchewkowym tagliatelle, orzechowo-granatową komosą i sosem zabajone

Łosoś nie bez powodu nazywany jest królewską rybą. Delikatny, soczysty i wyrazisty w smaku, a do tego niezwykle zdrowy. Mój absolutny rybi faworyt!



PRZEPIS
na 3 porcje

orzechowa komosa z granatem:
  • 160g ekologicznej komosy ryżowej Symbio
  • 1 granat
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka oleju z pestek dynii
  • 40g migdałów
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
marchewkowe tagliatelle:
  • 3 marchewki
  • chlust białego wina
  • przyprawy: sól, pieprz
sos zabajone:
  • 3 żółtka
  • 100ml białego wina (użyłam wytrawnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
smażony łosoś:
  • 500g filetu łososia ze skórką
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Komosę płuczę pod zimną wodą. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i doprowadzam ją do wrzenia. Dodaję komosę, gotuję ją 15 minut, a następnie przykrywam i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie dodaję pestki granata, koper, olej z pestek dynii, posiekane migdały i przyprawy. Całość mieszam.

Marchewkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki wycinam cienkie wstążki. Smażę je krótko na dobrze rozgrzanej, naoliwionej patelni. Dodaję wino oraz przyprawy i duszę jeszcze kilka minut.

W misce łączę żółtka z winem, a następnie umieszczam ją nad garnkiem z wrzącą wodą (kąpiel wodna) i ubijam sos do czasu, gdy zgęstnieje (ok.7-10 minut; powinien być puszysty). Doprawiam go do smaku. Miskę z gotowym sosem zdejmuję z garnka i przykrywam.

Łososia oczyszczam z łusek i kroję w prostokątne kawałki (najlepiej, aby były takiej samej grubości i wielkości). Od strony skóry robię kilka nacięć (ok.0,5cm głębokości). Kawałki ryby posypuję z obu stron solą, pieprz i tymiankiem oraz polewam je odrobiną oliwy z oliwek. Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę. Łososia smażę na początku od strony skóry przez ok.5 minut, a następnie odwracam i smażę jeszcze ok.2 minuty.

Na talerz wykładam komosę i marchewkowe tagliatelle. Na wierzchu kładę usmażoną rybę i polewam ją sosem. 






Dieta Śródziemnomorska


7 komentarzy :

  1. ależ to cudownie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się napatrzeć.
    Wiem, że zdrobię cos podobnego, bo losos jest najpyszniejszą rybą na swiecie!
    Świetne dodatki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...