niedziela, 14 września 2014

#241 Paella z owocami morza

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, czyli owoce morza, oliwa z oliwek i dobre wino. Do tego szafran, który nadaje paelli niesamowitego, wyjątkowego smaku. Hiszpanie wiedzą co dobre!



PRZEPIS
na 3 porcje
owoce morza:
  • 250g krewetek tygrysich (użyłam rozmrożonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 420g małży marynowanych
  • przyprawy: sól, pieprz
ryż z warzywami:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1 kolba kukurydzy
  • 160g ryżu arborio
  • 0,12g nitek szafranu
  • 1/2 szklanki białego wina (użyłam półwytrawnego)
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1l bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo: mały pęczek koperku (lub natki pietruszki/kolendry), 2 limonki


Krewetki przekładam od miski. Dodaję posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy. Odstawiam je na godzinę do zamarynowania.

W tym czasie przygotowuję warzywa. Paprykę kroję w kostkę, a cebulę w piórka. Kolbę kukurydzy oczyszczam i obkrajam jej boki (tak, aby pozostały same "ziarna"). Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam wszystkie warzywa. Podsmażam je kilka minut, aby lekko rozmiękły, a następnie przekładam do miseczki.

Krewetki wraz z całą marynatą przekładam na patelnię i podsmażam kilka minut. Pod koniec smażenia dodaję masło i odcedzone małże. Całość chwilę duszę i przekładam do osobnej miseczki (warto ją przykryć).

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wsypuję ryż. Podsmażam go, aby się zeszklił. Następnie dodaję wino i szafran. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaję wcześniej podsmażone warzywa oraz groszek. Zaczynam wlewać bulion (ważne, aby był bardzo gorący!). Robię to stopniowo-dodaję po jednej chochli i dopiero, gdy ryż wchłonie płyn, dolewam kolejną porcję bulionu. Pod koniec gotowania ryżu, dodaję podsmażone owoce morza razem z całym ich sokiem, przykrywam patelnię pokrywką i duszę danie jeszcze kilka minut. Paellę posypuję posiekanym koperkiem i podaję z limonką (przed jedzeniem, należy skropić nią danie).





Dieta Śródziemnomorska


10 komentarzy :

  1. Więc paella czy risotto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o sposób przygotowania, stąd 'risotto'. Może faktycznie trochę niefortunna nazwa, już zmieniłam ;)

      Usuń
  2. Kolorowo! :) Choć owoce morza nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie musze sie za nią zabrac <3 !

    OdpowiedzUsuń
  4. ide zaraz coś zjeśc, bo patrząc na Twoje zdjęcie jestem znów głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie nie dla mnie, zdecydowanie, ale podziwiam za to, jak wygląda, tak świeżo, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany!pycha! prooszę, zostaw mi troszkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coraz bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia. Książka kucharska.. pomyśl o tym! :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...