P.S. Pędzę zaraz na maturę z chemii, więc proszę o trzymanie kciuków :)
PRZEPIS
tortownica 24cm
ciasto:
- 180g czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 300g gęstego jogurtu (można użyć naturalnego, greckiego lub nawet serków smakowych)
- 1 jajko
- kilka łyżek miodu lub innego słodzidła
- olejek zapachowy (ja użyłam arakowego)
- 2 łyżki mąki sojowej (można zastąpić dowolną inną mąką)
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 80g wiórek kokosowych
- 2 łyżki maku
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych śliwek
krem:
- 250g ricotty
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4 łyżki kawy
- 2 łyżki proszku budyniowego bez cukru
W misce blenduję fasolę z olejem kokosowym na gładką masę. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki na ciasto. Całość mieszam. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję mąką. Na jej spód wylewam połowę masy i piekę go w 200st. przez 10 minut.
W tym czasie przygotowuję krem na przełożenie. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Przelewam je do rondelka i doprowadzam do zagotowania oraz zgęstnienia kremu, cały czas mieszam.
Po 10 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika. Na jego wierzch wykładam krem, a następnie przykrywam go pozostałą częścią ciasta. Całość wstawiam do piekarnika i zapiekam jeszcze przez ok.30-35 minut.
Lubię ciasta jogurtowe za ich zwartą konsystencję. Na dodatek tutaj dodałaś takie super smaki jak kakao, banan i ricotta. Najlepsze ciasto jakie ostatnio widziałam! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że matura okej ♥ ciasto mm też się zakochalam ♥
OdpowiedzUsuńJa też już kocham to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
mniam! W ogóle myślałam, że ta masa to kajmakowa, a to kawowo-bananowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle też na pewno bardzo smaczne :)
3mam mocno kciuki!!!!
Wilgotne, czekoladowe, do tego kokos i te nadzienie!
OdpowiedzUsuńno brak słów!
wszystko wskazuje na to, że to ciasto jest przeepyszne! :))
wilgotne i czekoladowe.. Boze.. te slowa tak mnie przekonują do tego ciasta!
OdpowiedzUsuńpowodzenia!
OdpowiedzUsuńmi jeszcze została historia 20 maja i z głowy; D
a ciasto po prostu fenomenalne, porwałabym Ci je , gdybym tylko mogła!
Trzymam mocno kciuki :*
OdpowiedzUsuńZ fasoli już kiedyś robiłam ale w innym smaku
Twoje jest zdecydowanie the best :-)
Mój blog ma nowy adres: glutenfreebreakfast.blogspot.com :-)
Ten kto odkrył, że można stosować warzywa do pieczenia słodkości powinien dostać nagrodę Nobla :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Pozdrawiamy :)
Zdecydowanie ten ktoś na Nobla zasługuje! :D
Usuńciacho samo zdrowie jak widzę! fantastyczny pomysł i na samo ciasto i na nadzienie :) na sam widok można się rozpłynąć :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że chemia poszła bardzo dobrze, kciuki trzymam zawsze ;)
głowa do góry! jestem pewna, że tak źle nie było ;) będzie dobrze!
UsuńPostaram się zachować optymizm i spokój do czasu wyników. Dzięki! :-)
UsuńWygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie, zwłaszcza ten krem w środku :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że rozwaliłaś (w pozytywnym sensie) chemię! :)
Boże to wygląda booosko! Daj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńA maturka pewnie poszła Ci wspaniale!
Jak Ci poszło? mam nadzieję, że dobrze ;)
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście bardzo zdrowe, zachwyciło mnie od pierwszego ujrzenia. Kawowe kremy wielbię! ;3
Ale kusisz tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńulepszone fasolowe? genialne! :)
OdpowiedzUsuńno niesamowity przepis, powinnam go wypróbować, pozdrawiam i mam nadzieje, że chemia do przodu !
OdpowiedzUsuńprzyda się, bo z rozszerzoną historią nigdy nic nie wiadomo.
OdpowiedzUsuńrównież powodzenia! ; )
Zabieram Ten przepis :D Ciasto wygląda obłędnie :D Nie dziwię się, że tak Ciebie zachwyca :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNE!
OdpowiedzUsuń<3
*wiemy, bo wypróbowałyśmy przepisu. Dziękujemy!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :-)
Usuńto kiedy otwierasz cukiernię? mam nadzieję, że niedługo! ;)
OdpowiedzUsuńPodsuwasz mi same dobre biznes-plany ostatnio! :) Ja jestem gotowa w każdej chwili, żeby coś własnego otworzyć, ale sponsor to by mi się przydał^^
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń