Bezglutenowa, wegańska, niskotłuszczowa i na spodzie z kaszy jaglanej.
Pizza? Hmm...czy ten wytwór ma jeszcze prawo się tak nazywać? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Wam ;). Ja ze swojej strony mogę śmiało polecić przepis, bo zarówno wartości odżywcze, jak i smak zdecydowanie przemawiają na jego korzyść.
p.s. Zaktualizowałam zakładkę "O mnie" :)
PRZEPIS
na pizzę o śr.30cm
spód:
- 100g kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- przyprawy
sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: bazylia, oregano
dodatki:
- 1 cebula
- 1/2 małej cukinii
- 1 pomidor (obrany)
- 1/2 papryki
- 30g kaparów
- przyprawy: bazylia oregano
Kaszę gotuję do momentu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Następnie przekładam ja do miski i blenduję razem z przyprawami. Formę do pieczenia wykładam papierem i formuję na nim spód pizzy (najłatwiej zrobić to dłońmi; należy dociskać ciasto, aby spód był zwarty). Podpiekam go w 220st. przez ok.10 minut (piekłam z funkcją termoobieg).
W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Koncentrat łączę z przyprawami. Warzywa kroję na mniejsze kawałki.
Podpieczony spód pizzy wyjmuję z piekarnika. Smaruję go sosem, na wierzchu układam warzywa i całość posypuję przyprawami. Pizzę dopiekam w tej samej temperaturze przez ok.15 minut.
Jej pizza z mojej ulubionej jaglanki , porywam przepis <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta pizza! Nawet nie powiedziałabym, że z kaszy jaglanej da się wyczarować takie cudo :D
OdpowiedzUsuńKasza jaglana - nasz mistrz! W takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy... na pewno spróbujemy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Takiej pizzy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTa kasza jaglana taka uniwersalna! Nic tylko ją jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię za nią! Genialna!
OdpowiedzUsuńja tam takie pizze o wiele bardziej wolę o tradycyjnych! super pomysł, na pewno zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJaglana pizza - pożeram! ;D
OdpowiedzUsuńtakiej to ja jeszcze nie widziałam!
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję i na pewno ją zrobię! :))
O mamo! Przecieram oczy ze zdumienia, że można zrobić taką zdrową wersję pizzy. Przepis koniecznie zapisuję! :D
OdpowiedzUsuńwegańska i bezglutenowa !? jednak można pogodzić te dwie rzeczy i ty właśnie podołałaś temu zadaniu :)
OdpowiedzUsuńZdecyodowanie idelnie przepis juz jest moj :) !
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda obłędnie... śliczne zdjęcia a ślinka nadal mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńhmmm, niestety nie wyszła, ciasto przykleiło sie do papieru, do tego w środku jest mokre
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego mogła nie wyjść :( U mnie bez problemu odeszła od papieru, a środek nie wyszedł mokry (choć chrupki ani twardy też nie był, ale wilgoć nie była wyczuwalna). Może to kwestia ugotowania kaszy jaglanej...? ;)
Usuń