niedziela, 6 kwietnia 2014

#165 Drożdżowe, które wyjdzie każdemu + LBA & nominacje

Kilka dni temu znalazłam w zapiskach mojej mamy przepis na ciasto drożdżowe. Gdy go zobaczyłam, wpadłam w zdumienie. Czy ciasto drożdżowe bez wyrabiania w ogóle ma szansę się udać? Obawy okazały się niesłuszne. Ciasto świetnie wyszło i ładnie wyrosło. W przepisie oryginalnym kruszonki nie było, ale musiałam ją dodać. W końcu bez niej to nie to samo ;).


P.S. Za jakość zdjęć przepraszam, ale zdjęcie było robione komórką, o trzeciej w nocy. Za ciasto zabrałam się późnym wieczorem, bo koniecznie chciałam, aby było jak najbardziej świeże. Miało zostać z samego rana zawiezione do Babci jako mały prezent.


Ciasto drożdżowe z kruszonką

PRZEPIS
na formę 26x36cm
ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 100g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
kruszonka:
  • 8 łyżek zimnego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru brązowego


W rondelku rozpuszczam masło z mlekiem, a następnie przelewam je do dużej miski. Dodaję cukier, drożdże i jajka, mieszam. Miskę przykrywam i odstawiam na ok.4-5 godzin. Po tym czasie dodaję mąkę. Formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto. W miseczce robię kruszonkę; składniki rozcieram między palcami (niezbyt dokładnie, aby powstały nieregularne kawałki). Ciasto posypuję kruszonką. Piekę w 180st. przez ok.40-45 minut.




Smaki dzieciństwa

~~~~~~~~

Dostałam nominację do LBA od Weroniki, dzięki! :)
Pytania:

Drugie imię?
Nie mam (za to z bierzmowania mam podwójne-Maria Magdalena).
Nutella czy masło orzechowe?
Masło orzechowe!
Ulubiony cytat?
Mam wiele, ale lubię np. to: "Życie jest jak pudełko czekoladek; nigdy nie wiesz, na co natrafisz".
Najlepsze śniadanie jakie dotychczas robiłaś?
Trudne pytanie, bo kandydatów jest kilka-ricotta hotcakestarta z jabłkami, twarogiem i cynamonemserniczek gotowany.
Jakie ciasto planujesz zrobić na Wielkanoc?
Jeszcze o tym nie myślałam, ale na pewno upiekę coś z tego zestawu (na pewno nie jedno): mazurek, makowiec, sernik, szarlotka.
Ulubiony dodatek do kaszy jaglanej?
Jabłko lub banan.
Lubisz słuchać muzyki?
TAK! <3
Najdziwniejsza potrawa jaką zjadłaś?
Dziwne wg mnie to nie jest, ale nie przychodzi mi nic innego do głowy jak owoce morza.
Podróż statkiem czy samolotem?
Samolotem, bo bezpieczniej.
Ulubione warzywo i owoc?
Obawiałam się, że kiedyś to pytanie mi się trafi no i wywołałam wilka z lasu. Bądź tu mądry i wybierz tylko jedno! ;p  
Z warzyw najbardziej lubię ogórka, marchew, paprykę, awokado, selera, paprykę, wszystkie rodzaje fasoli itp. itd. 
Z owoców będzie to banan, truskawki, czereśnie, borówki, jabłka, maliny itp. itd.
Mogłabym wymieniać bez końca...


A teraz czas na moje pytania:
  1. Wygrywasz wycieczkę do dowolnego państwa na świecie. Gdzie byś pojechała i dlaczego?
  2. Kim planujesz zostać w przyszłości z zawodu?
  3. Gdy gotujesz, panuje u Ciebie w kuchni ład czy chaos?
  4. Najbardziej ryzykowna sytuacja jaką przeżyłaś lub jakiej byłaś świadkiem?
  5. Uzupełnij zdanie: Dzień bez ...  to dzień stracony.
  6. Wysiadł prąd, nie ma gazu, jakie śniadanie przygotujesz?
  7. Ulubiony dodatek do placków?
  8. Danie, które przyrządziłaś i byłaś z niego najbardziej dumna?
  9. Najlepsze danie jakie jadłaś w restauracji?
  10. Dokończ zdanie: Nie zasnę bez...
  11. Charakterystyczna cecha Twojego wyglądu?



18 komentarzy :

  1. dziękuję ci bardzo za nominacje ;)
    ciacho świetnie wyszło i przypomniałaś mi jak dawno już nie robiłam drożdżowego. z kruszonką koniecznie, jest najlepsza! i zapach cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy klasyk wśród klasyków. moje ukochana ciasto! ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. też wybieram samolot ;) a Wielkanoc nie odbędzie się bez mazurka!
    słusznie dodana kruszonka. bez niej drożdżowe nie ma sensu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zabrzmi dziwnie, ale... nigdy nie piekłam ciasta drożdżowego! Robiłam chleb, wszelkiego rodzaju bułeczki, drożdżówki, pizzę i placki, ale nigdy nie przygotowałam prawdziwego drożdżowego placka!
    Dzięki za nominację. Jutro odpowiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, moja babcia takie robiła specjalnie dla mnie, to był mój ukochany smakolyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak słyszę słowo "kruszonka" to już wiem że zapowiada się coś pysznego :)
    Uwielbiam ciasta z kruszonką *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Babcia na pewno ucieszyła się z tak pysznego prezentu ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama miała ostatnio podobny przepis i też się dziwiłam, że wyszło takie dobre!
    A kruszonka obowiązkowa :3
    Dzięki za nominację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciepłe drożdżowe z kruszonką i mlekiem <3 Kocham! :)
    Dzięki za nominację ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mówisz, że wyjdzie każdemu....hehe będę musiała to sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe, pycha!:) Dzięki za odpowiedzi :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wyjdzie każdemu? niedługo przetestuję i trzymam za słowo! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jak to się stało że ja nominacji nie doczytałam? coś ostatnio strasznie rozkojarzona jestem... Dzięki! :)

      Usuń
  13. Na bamk przetestuję <3 Ono tak zachęca o mamo zawsze jak tu przyodze to wiem ze znajde cos co jest warte powtorzenia <3 dziękuje za nominacje <3

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki miły prezent ! i to pewnie jeszcze bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie widziałam żeby ktoś zaczepiał papier na blaszce takimi.. zatrzaskami? Ciakawy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy piekę ciasto w blaszce wyłożonej papierem, to zawsze tak robię, bo to zdecydowanie ułatwia równomierne rozprowadzenie masy, a papier nie przeszkadza-nie gnie się i nie "jeździ" ;)

      Usuń
  16. Takie ciasto drożdżowe kojarzy mi się z popołudniami u mojej przyszywanej babci, która robi najlepsze drożdżowe pod słońce. Wierzę, że twoje było równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...