niedziela, 13 lipca 2014

#210 Orzechowe ciasto z borówkami i kruszonką & ROCZNICA BLOGA! :)

Dziś mija dokładnie rok od czasu, gdy dodałam na bloga pierwszy przepis [KLIK].
Cóż to był za zwariowany rok! Rok zmian, rok decyzji i przede wszystkim rok nauki. Tej ostatniej było dużo: przygotowania do matury, a w tzw. międzyczasie, poznawanie nowych technik gotowania i wiele eksperymentów kulinarnych.

Mogę powiedzieć, że był to również rok sukcesów, małych i większych. Udało mi się zdobyć nagrody w pięciu konkursach kulinarnych, co było dla mnie mega pozytywnym zaskoczeniem i do teraz, na samo wspomnienie, uśmiecham się sama do siebie :). Niedawno udało mi się nawiązać dwie współprace blogowe [KLIK I] [KLIK II]. Wzięłam też udział w warsztatach kulinarnych, w których już kiedyś chciałam wziąć udział [KLIK].

Z sukcesów prywatnych, jestem właśnie w trakcie rekrutacji na studia i już wiem, że od października będę studentką dietetyki.

Podsumowując: BYŁ TO ROK SZCZĘŚLIWY!!!


Dziękuję Wam-wszystkim czytelnikom za ten rok! Za wszystkie wyświetlenia bloga! Za każdy komentarz i za każde miłe słowo! Dzięki Wam prowadzenie bloga jest jeszcze fajniejsze! DZIĘKUJĘ! :)

~~~~

Dzisiaj święto, można nawet powiedzieć, że urodziny. A jak urodziny, to musi być i tort ciasto! Od rana pachniało u mnie w domu borówkami i orzechami. Domownicy nie narzekali! :D.
Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości po domowej produkcji mleka orzechowego.



PRZEPIS /autorski/
tortownica 24cm
ciasto:
  • 2 łyżki nasion chia + 8 łyżek wrzątku
  • 160g oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • orzechowe "fusy" (pozostałość po mleku orzechowym- KLIK)
  • 1 szklanka eko mąki owsianej jasnej Symbio
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka migdałów, orzechów laskowych i włoskich)
  • 250g borówek amerykańskich
kruszonka:
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego typu crunchy
  • 3 czubate łyżki eko mąki owsianej jasnej Symbio


Nasiona chia zalewam wrzątkiem, mieszam i odstawiam na 5 minut. W misce ucieram olej kokosowy z cukrem i olejkiem. Następnie dodaję napęczniałe nasiona chia, cały czas miksuję masę. Naprzemiennie dodaję orzechowe fusy, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mleko, cały czas miksuję. Orzechy siekam i dodaję do masy. Całość mieszam. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Masę przelewam do tortownicy i układam na jej wierzchu borówki.
Składniki na kruszonkę rozcieram między palcami (tak, aby powstały różnej wielkości grudki) i posypuję nią ciasto. Piekę je w 180st. przez ok. 1h 30min.

       




Słodkie jagodowe lato


17 komentarzy :

  1. To ciasto wygląda genialnie po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Wspaniały przepis! Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Ci powiem, że myślalam ze jesteś z nami dłuzej :) A ciasto BOMBA :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musiało być pyszne!
    mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gratuluję z całego serducha tam smacznego udanego roku! dużo się wydarzyło, i dobrze, że tak pozytywnie jest teraz :) kolejnego takiego roku życzę, pełnego szczęścia!
    ciacho boskie, poproszę kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje! A ciasto zjadłabym w całości! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No to jeszcze następnych rocznic życzę ;)
    I powodzenia na wybranym kierunku :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakim aparatem robisz zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Owsiana kruszonka i borówki ? Cóż za cudowne ciasto na taki jubileusz
    Super że się dostałaś na studia , zdradzę ci małą tajemnicę - też pragnę ( o ile zdam maturę ) studiować dietetykę ,ale taki kierunek studiuje chyba większość bloggerek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blogerzy pewnie obstawiają wszystkie miejsca na kierunku! haha :D

      Usuń
  10. Świetnie się prezentuje to ciasto! ; )
    Genialne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto z wykorzystaniem borówek :) Musiało być przepysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. to musiało być cuuudoooo <3

    stooo lat, stooo laaat!!

    OdpowiedzUsuń
  13. łał! dlaczego pokazujesz tu takie pyszności, kiedy to ja cierpię na pustkę w lodówce?!:)
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda bardzo smacznie:) zapiszę przepis:) gratuluje i życzę kolejnego tak udanego roku:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...