czwartek, 25 lipca 2013

⌠№ 22⌡Chleb z samych nasion, który odmienia życie

Przepis na chleb bez mąki i bez drożdży może wydać się podejrzany. Ten chleb robimy wyłącznie z dużej ilości ziaren i nasion. Jest bardzo zdrowy i niesamowity w smaku, wilgotny i cudownie pachnie. Oryginalny przepis pochodzi z bloga My new roots , ja swój nieco zmodyfikowałam. Warto spróbować!!!



 PRZEPIS
na 1 bochenek chleba
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 10 kopiastych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody


Wszystkie suche składniki umieszczam w misce. W osobnym pojemniku łączę składniki płynne, które następnie dodaję do masy z ziaren i wszystko dokładnie mieszam. Masę zostawiam na około pół godziny, aby dobrze wchłonęła płyn. 



Następnie smaruję keksówkę odrobiną oleju sezamowego i przekładam do niej masę. Piekę w 185st. przez 55-60 minut (ciasto będzie ładnie odchodziło od boków foremki).


P.S. Dziękuję za ponad tysiąc wyświetleń :-)


18 komentarzy :

  1. z samych nasion? ciekawe! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie to zdziwiło, że z samych nasion takie cudo może wyjść ;-)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie spróbować takiego chlebka. Uwielbiam mnóstwo nasion, a co mówić jeśli cały z nich jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj :) Tylko uwaga...ten chlebek uzależnia! :D

      Usuń
  3. Hm, hm, mąka powstaje z nasion : D

    OdpowiedzUsuń
  4. piecz oby dwa ;D

    lub jak mówiła kiedyś moja mała kuzyneczka "odi da!" (oby dwa) hahaha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam pytanko o olej,,czy moge użyć innego oleju??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie występuje olej kokosowy, ze względu na to, że tężeje w temp. pokojowej i przez to chleb jest zwarty. Ja go jednak nie miałam i dałam olej sezamowy, bo po prostu lubię jego smak i zapach, chleb nie kruszył mi się jakoś bardzo przy krojeniu, więc myślę, że można zastąpić olej kokosowy dowolnym olejem lub po prostu roztopionym masłem. :)

      Usuń
  6. Mój się za bardzo rozsypywał i już widzę główny powód: nie 4 łyżki a 10 łyżek zmielonego siemienia. Dodatkowo olej sezamowy nadaje z pewnością dodatkowy aromat. Spróbuję jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast : "10 kopiastych łyżek zmielonego siemienia lnianego", mogę dać 10 łyżek mielonego lnu odtłuszczonego takiego kupnego,gotowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za odpowiedz, hm... mam prawie wszystkie składniki, czy olej kokosowy mocno potem czuć ? lubie słone chlebki a kokos jakoś by mi popsuł tu smak.
      czy zamiast syropu z agawy moge dać miód lub pominąć ?

      Usuń
    2. Olej kokosowy nie będzie wyczuwalny, a jeśli chodzi o syrop z agawy, to możesz go zastąpić miodem.

      Usuń
  8. Proszę mi powiedziec jak długo taki chlebek Jest zdatny do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...