PRZEPIS
na 1 bochenek chleba
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 kopiastych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
Wszystkie suche składniki umieszczam w misce. W osobnym pojemniku łączę składniki płynne, które następnie dodaję do masy z ziaren i wszystko dokładnie mieszam. Masę zostawiam na około pół godziny, aby dobrze wchłonęła płyn.
Następnie smaruję keksówkę odrobiną oleju sezamowego i przekładam do niej masę. Piekę w 185st. przez 55-60 minut (ciasto będzie ładnie odchodziło od boków foremki).
P.S. Dziękuję za ponad tysiąc wyświetleń :-)
z samych nasion? ciekawe! :D
OdpowiedzUsuńTeż mnie to zdziwiło, że z samych nasion takie cudo może wyjść ;-)
UsuńMuszę koniecznie spróbować takiego chlebka. Uwielbiam mnóstwo nasion, a co mówić jeśli cały z nich jest :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie spróbuj :) Tylko uwaga...ten chlebek uzależnia! :D
UsuńHm, hm, mąka powstaje z nasion : D
OdpowiedzUsuńZgadza się, ale mąki jako takiej nie dodajemy :D
Usuńpiecz oby dwa ;D
OdpowiedzUsuńlub jak mówiła kiedyś moja mała kuzyneczka "odi da!" (oby dwa) hahaha
w takim razie zabieram się za pieczenie :)
UsuńJa mam pytanko o olej,,czy moge użyć innego oleju??Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie występuje olej kokosowy, ze względu na to, że tężeje w temp. pokojowej i przez to chleb jest zwarty. Ja go jednak nie miałam i dałam olej sezamowy, bo po prostu lubię jego smak i zapach, chleb nie kruszył mi się jakoś bardzo przy krojeniu, więc myślę, że można zastąpić olej kokosowy dowolnym olejem lub po prostu roztopionym masłem. :)
UsuńMój się za bardzo rozsypywał i już widzę główny powód: nie 4 łyżki a 10 łyżek zmielonego siemienia. Dodatkowo olej sezamowy nadaje z pewnością dodatkowy aromat. Spróbuję jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo warto! ;)
Usuńczy zamiast : "10 kopiastych łyżek zmielonego siemienia lnianego", mogę dać 10 łyżek mielonego lnu odtłuszczonego takiego kupnego,gotowego?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńdziękuje za odpowiedz, hm... mam prawie wszystkie składniki, czy olej kokosowy mocno potem czuć ? lubie słone chlebki a kokos jakoś by mi popsuł tu smak.
Usuńczy zamiast syropu z agawy moge dać miód lub pominąć ?
Olej kokosowy nie będzie wyczuwalny, a jeśli chodzi o syrop z agawy, to możesz go zastąpić miodem.
UsuńProszę mi powiedziec jak długo taki chlebek Jest zdatny do jedzenia?
OdpowiedzUsuńOk.4-5 dni :)
Usuń