piątek, 26 lipca 2013

⌠№ 23⌡Domowa pizza II

Tym razem bardziej standardowa wersja pizzy. Oyginalny przepis pochodzi od paei100. Chrupiące, cienkie ciasto i dużo dodatków=pizza idealna.


PRZEPIS
na blachę od piekarnika
  • 250g mąki tortowej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 125ml letniej wody
  • kasza manna do podsypywania
  • na sos: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, czosnek granulowany
  • dowolne dodatki, u mnie: tuńczyk w sosie własnym, papryka, cebula, kukurydza, oliwki


Do miski wsypuję mąkę. Do kubka wsypuję cukier, dodaję drożdże, trochę wody (z tych 125ml) i łyżeczkę mąki (z tych 250g). Mieszam i odstawiam na chwilkę. Do miski z mąką wlewam oliwę, resztę wody, wsypuję sól i dodaję mieszankę z drożdżami. Ciasto wyrabiam, w razie potrzeby dosypuję trochę mąki. Wyrobione ciasto zwilżam wodą, aby nie powstała skorupa, wkładam do miski, zakrywam ściereczką i zostawiam, aby wyrosło na około 1,5h. 



W tym czasie przygotowuję sos i dodatki. 




Gdy ciasto wyrośnie, wykładam je na blat. Podczas rozwałkowywania podsypuję ciasto kaszą manną (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Następnie przekładam ciasto na blachę, zaginam boki ciasta, nakładam sos i dodatki. Piekę w 220st. przez około 15 minut.


4 komentarze :

  1. Domowa pizza i pyszne, zimne piwko to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! A to piwo szczególnie dobrze smakowało, bo było pierwszym legalnym (mam dzisiaj osiemnastkę) :))

      Usuń
  2. mmm wygląda świetnie, jeszcze desperados obok! Zawsze chce zrobić cienkie ciasto a wyrasta mi grube!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze bardzo cieniutko rozwałkowuję, a potem mam problem, żeby przenieść ciasto na blachę, bo się rozrywa :D ale jak już się uda, to wychodzi idealne ciasto i wtedy na to daję dużą ilość dodatków, czyli to, co jest najsmaczniejsze w pizzy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...