PRZEPIS
na blachę od piekarnika
- 250g mąki tortowej
 - 15g świeżych drożdży
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - 3/4 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki oliwy
 - 125ml letniej wody
 - kasza manna do podsypywania
 - na sos: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, czosnek granulowany
 - dowolne dodatki, u mnie: tuńczyk w sosie własnym, papryka, cebula, kukurydza, oliwki
 
Do miski wsypuję mąkę. Do kubka wsypuję cukier, dodaję drożdże, trochę wody (z tych 125ml) i łyżeczkę mąki (z tych 250g). Mieszam i odstawiam na chwilkę. Do miski z mąką wlewam oliwę, resztę wody, wsypuję sól i dodaję mieszankę z drożdżami. Ciasto wyrabiam, w razie potrzeby dosypuję trochę mąki. Wyrobione ciasto zwilżam wodą, aby nie powstała skorupa, wkładam do miski, zakrywam ściereczką i zostawiam, aby wyrosło na około 1,5h. 
W tym czasie przygotowuję sos i dodatki. 
Gdy ciasto wyrośnie, wykładam je na blat. Podczas rozwałkowywania podsypuję ciasto kaszą manną (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Następnie przekładam ciasto na blachę, zaginam boki ciasta, nakładam sos i dodatki. Piekę w 220st. przez około 15 minut.
Domowa pizza i pyszne, zimne piwko to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! A to piwo szczególnie dobrze smakowało, bo było pierwszym legalnym (mam dzisiaj osiemnastkę) :))
Usuńmmm wygląda świetnie, jeszcze desperados obok! Zawsze chce zrobić cienkie ciasto a wyrasta mi grube!
OdpowiedzUsuńJa zawsze bardzo cieniutko rozwałkowuję, a potem mam problem, żeby przenieść ciasto na blachę, bo się rozrywa :D ale jak już się uda, to wychodzi idealne ciasto i wtedy na to daję dużą ilość dodatków, czyli to, co jest najsmaczniejsze w pizzy :)
Usuń