Przepis na fajitę już kiedyś dodawałam [KLIK], ale tamta wersja była bardziej dietetyczna. Tym razem postawiłam na klasykę. Podzielę się z Wami przepisem, bo podobno "wyszło totalne" :D.
tortille (3 średnie placki):
- 100g mąki pszennej
- ok.1/6 szklanki letniej wody
nadzienie:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 małe papryczki piri-piri w zalewie+1 łyżka zalewy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 papryki czerwonej
- kawałek pora (ok.50g)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- przyprawy: przyprawa do fajity Skworcu, czosnek granulowany, pieprz, sól
guacamole:
- 1/2 dojrzałego awokado
- ćwiartka małego pomidora
- 1 łyżka soku z limonki
- kilka listków kolendry
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
+dodatkowo: jogurt naturalny/kwaśna śmietana
Zaczynam od przygotowania mięsa. Kurczaka oczyszczam, kroję w cienkie, podłużne plastry i wrzucam je do miski. Papryczki piri-piri drobno siekam i dodaję je do mięsa. Następnie wlewam łyżkę zalewy ze słoiczka z paprykami oraz olej sezamowy. Wsypuję przyprawy i wszystkie składniki dobrze mieszam. Miskę wstawiam do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowuję tortille. Mąkę łączę z letnią wodą. Powstałe ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam okrągłe placki (użyłam do tego miski). Każdą tortillę krótko podsmażam z obu stron, na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.
Teraz przygotowuję guacamole. Obrane awokado oraz pomidora kroję w kostkę i wrzucam je do miseczki. Dodaję sok z limonki i posiekane listki kolendry. Całość doprawiam do smaku i mieszam.
Teraz zajmuję się pozostałymi częściami nadzienia. Paprykę i pora kroję na cienkie paski. Na patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie oliwa z oliwek) i smażę warzywa do czasu, gdy staną się miękkie. Następnie wyjmuję mięso z lodówki i wrzucam je na patelnię z warzywami. Gdy kurczak się podsmaży, dodaję sos sojowy oraz cukier, mieszam i jeszcze przez 1-2 minuty duszę wszystkie składniki.
Poszczególne części fajity (nadzienie, guacamole i jogurt) podaję w miseczkach i stawiam je na tacy. Obok układam tortille.
W tym czasie przygotowuję tortille. Mąkę łączę z letnią wodą. Powstałe ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam okrągłe placki (użyłam do tego miski). Każdą tortillę krótko podsmażam z obu stron, na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.
Teraz przygotowuję guacamole. Obrane awokado oraz pomidora kroję w kostkę i wrzucam je do miseczki. Dodaję sok z limonki i posiekane listki kolendry. Całość doprawiam do smaku i mieszam.
Teraz zajmuję się pozostałymi częściami nadzienia. Paprykę i pora kroję na cienkie paski. Na patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie oliwa z oliwek) i smażę warzywa do czasu, gdy staną się miękkie. Następnie wyjmuję mięso z lodówki i wrzucam je na patelnię z warzywami. Gdy kurczak się podsmaży, dodaję sos sojowy oraz cukier, mieszam i jeszcze przez 1-2 minuty duszę wszystkie składniki.
Poszczególne części fajity (nadzienie, guacamole i jogurt) podaję w miseczkach i stawiam je na tacy. Obok układam tortille.
~~~~
(Poniższe zdjęcie pochodzi ze strony firmy Skworcu.)
Świetna mieszanka przypraw. Na uwagę zasługuje fakt, że jej skład jest naturalny, więc nie znajdziemy tu glutaminianu sodu i konserwantów.
Skład: papryka słodka, sól morska, brązowy cukier, cebula suszona, czosnek suszony, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, kolendra, kmin rzymski, pieprz cayenne, oregano, liście kolendry, chili jalapeno czerwone.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńkuuurka.. aleś mi apetytu narobiła tymi zdjęciami..!! :D
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie, a jeszcze pewnie pachniało zarąbiście!
Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze tortilli :( Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdecydowanie trafilas w moje smaki mniam <3!
OdpowiedzUsuńPPPycha . Te danie jest wprost stworzone dla mnie bo uwielbiam kuchnię meksykańską <3
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne! *.*
OdpowiedzUsuńte tortille są idealne! mi zawsze wychodzą takie mało elastyczne placki a Twoje sprawiają wrażenie super lekkich i takich delikatnych :) następnym razem zrobię według Twojego sposobu :D
OdpowiedzUsuńSame pyszności <3
OdpowiedzUsuńWow, faktycznie tortille wyglądają na bardzo udane i dodatki idealne. Meksykańskie klimaty są jak najbardziej w moim guście. Od chili con carne można się nawet uzależnić :)
OdpowiedzUsuń