czwartek, 8 sierpnia 2013

⌠№ 30⌡Meksykańska fajita z kurczakiem

Kilka dni temu wróciłam z Wrocławia i to tam miałam okazję pierwszy raz spróbować prawdziwej, meksykańskiej kuchni. Wybrałam się razem z bratem na obiad do restauracji The Mexican. Postanowiliśmy spróbować fajitas. Gdy składaliśmy zamówienie, kelnerka zapytała nas o ostrość. Do wyboru była wersja łagodna, ostra lub bardzo ostra. Zdecydowaliśmy się na ostre. Każdy z nas dostał 3 małe tortille pszenne, patelnię ze smażoną polędwicą drobiową, papryką i cebulą oraz 3 sosy (kwaśna śmietana, guacamole i salsa). Pierwszy raz w życiu jedliśmy tak ostre, palące jedzenie i gdyby nie łagodne sosy i duża ilość wody, pewnie nie skończylibyśmy swoich porcji, choć bardzo nam smakowało. Już będąc w trakcie jedzenia postanowiłam, że w domu poeksperymentuję z tym daniem, ale...w wersji łagodnej ;)



PRZEPIS
na 2 porcje- 4 tortille z dodatkami
na tortille:
  • 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • woda 
nadzienie:
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słodka cebula
  • 400g piersi z kurczaka
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
sos czosnkowy:
  • 200g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • przyprawy: pieprz, sól


Do miski wsypuję mąkę, proszek, szczyptę soli i dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiam ciasto i dzielę je na 4 części. Każdą formuję w kulkę i rozwałkowuję na cieniutki placek. Smażę na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej przez niecałą minutę z każdej strony.

Na suchej patelni prażę sezam na złocisty kolor, następnie dodaję pokrojoną w słupki paprykę i cebulę oraz wlewam trochę wody.Warzywa duszę aż lekko rozmiękną.
Pierś z kurczaka kroję w paseczki, wyciskam sok z limonki, wlewam olej sezamowy i doprawiam do smaku. Mięso łączę z warzywami i całość smażę.

W miseczce mieszam jogurt, posiekany czosnek, sok z limonki, pieprz i sól.

Pomidorki koktajlowe kroję na połówki.

INSTRUKCJA JEDZENIA: Na talerz kładę tortillę, następnie nakładam nadzienie (kurczaka z warzywami) oraz pomidorki, całość polewam sosem, składam i teraz nie pozostaje nic innego jak...zajadać ze smakiem! 

Uwaga na wyciekający sos! W restauracji dostaliśmy do tego dania specjalne "śliniaczki", żeby się nie zabrudzić :D




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...