czwartek, 10 lipca 2014

#209 Ale Meksyk! Fiesta z fajitą

Przepis na fajitę już kiedyś dodawałam [KLIK], ale tamta wersja była bardziej dietetyczna. Tym razem postawiłam na klasykę. Podzielę się z Wami przepisem, bo podobno "wyszło totalne" :D.



PRZEPIS
tortille (3 średnie placki):
  • 100g mąki pszennej
  • ok.1/6 szklanki letniej wody
nadzienie:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 małe papryczki piri-piri w zalewie+1 łyżka zalewy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek pora (ok.50g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • przyprawy: przyprawa do fajity Skworcu, czosnek granulowany, pieprz, sól
guacamole:
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • ćwiartka małego pomidora
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka listków kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
+dodatkowo: jogurt naturalny/kwaśna śmietana


Zaczynam od przygotowania mięsa. Kurczaka oczyszczam, kroję w cienkie, podłużne plastry i wrzucam je do miski. Papryczki piri-piri drobno siekam i dodaję je do mięsa. Następnie wlewam łyżkę zalewy ze słoiczka z paprykami oraz olej sezamowy. Wsypuję przyprawy i wszystkie składniki dobrze mieszam. Miskę wstawiam do lodówki na ok. pół godziny.

W tym czasie przygotowuję tortille. Mąkę łączę z letnią wodą. Powstałe ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam okrągłe placki (użyłam do tego miski). Każdą tortillę krótko podsmażam z obu stron, na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.

Teraz przygotowuję guacamole. Obrane awokado oraz pomidora kroję w kostkę i wrzucam je do miseczki. Dodaję sok z limonki i posiekane listki kolendry. Całość doprawiam do smaku i mieszam.

Teraz zajmuję się pozostałymi częściami nadzienia. Paprykę i pora kroję na cienkie paski. Na patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie oliwa z oliwek) i smażę warzywa do czasu, gdy staną się miękkie. Następnie wyjmuję mięso z lodówki i wrzucam je na patelnię z warzywami. Gdy kurczak się podsmaży, dodaję sos sojowy oraz cukier, mieszam i jeszcze przez 1-2 minuty duszę wszystkie składniki.

Poszczególne części fajity (nadzienie, guacamole i jogurt) podaję w miseczkach i stawiam je na tacy. Obok układam tortille.

      

      

~~~~

(Poniższe zdjęcie pochodzi ze strony firmy Skworcu.)


Świetna mieszanka przypraw. Na uwagę zasługuje fakt, że jej skład jest naturalny, więc nie znajdziemy tu glutaminianu sodu i konserwantów.
Skład: papryka słodka, sól morska, brązowy cukier, cebula suszona, czosnek suszony, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, kolendra, kmin rzymski, pieprz cayenne, oregano, liście kolendry, chili jalapeno czerwone.



10 komentarzy :

  1. kuuurka.. aleś mi apetytu narobiła tymi zdjęciami..!! :D
    Wygląda przesmacznie, a jeszcze pewnie pachniało zarąbiście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze tortilli :( Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zdecydowanie trafilas w moje smaki mniam <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. PPPycha . Te danie jest wprost stworzone dla mnie bo uwielbiam kuchnię meksykańską <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być przepyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. te tortille są idealne! mi zawsze wychodzą takie mało elastyczne placki a Twoje sprawiają wrażenie super lekkich i takich delikatnych :) następnym razem zrobię według Twojego sposobu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, faktycznie tortille wyglądają na bardzo udane i dodatki idealne. Meksykańskie klimaty są jak najbardziej w moim guście. Od chili con carne można się nawet uzależnić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...