wtorek, 8 lipca 2014

#208 Owsiane muffiny z jagodami i musli

Babcia przywiozła mi sporą tackę jagód i od razu zaczęłam się zastanawiać do czego bym je mogła wykorzystać. Myślałam o pierogach i jagodziankach, ale w końcu postawiłam na...muffinki! Mało na nie przepisów na blogu, więc najwyższa pora nadrobić zaległości.



PRZEPIS
na 20 muffinek
  • 2 szklanki eko mąki owsianej jasnej Symbio
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 szklanka eko musli truskawkowo-jabłkowego bez cukru Symbio
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 150g jogurtu naturalnego*
  • 2 jajka*
  • 4 łyżki miodu*
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka jagód
*W wersji wegańskiej jogurt sojowy lub jogurt z nasion, 2 "jajka chia", syrop z agawy.

          


Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz dodaję musli. W drugiej misce łączę olej kokosowy, jogurt, miód i banany. Mokre składniki miksuję blenderem (można też rozgnieść składniki trzepaczką). Następnie wlewam mokre składniki do suchych i całość mieszam. Na koniec dodaję jagody i delikatnie łączę je z masą. Formę do pieczenia muffinek wykładam papilotkami i do każdej nakładam porcję masy. Muffinki piekę w 180st. przez ok.30 minut.




14 komentarzy :

  1. Mogę się poczęstować ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny to najlepszy pomysł na wykorzystanie jagód! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy dodatek! Nigdy nie myślałam o dodaniu do ciasta musli ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wybrałas super muffiny <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają znakomicie! : )
    A poza tym ile w nich zdrowia! *.*
    Świetne muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  6. No na serio zgrałyśmy się z połączeniem smaków ale twoje muffinki też pysznie się prezentują ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Schrupałabym! Muszę odstawić moje kaloryczne muffinki i spróbować czegoś zdrowego od Ciebie..zwłaszcza, że urlop tuż-tuż!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne muffinki! do tego wegańskie :) to coś dla mnie, tym bardziej, że jagody zjadam w niezliczonych ilościach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam - jagody oddaj proszę ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też bardzo rzadko je piekę mimo tego, że je uwielbiam. Dziwne to :D Genialny przepis, lubię wykorzystywać musli w wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły a wszystkie składniki bardzo dobrze dobrane :) Może być deser a może być śniadanie, uwielbiam takie pomysły :) Ja z truskawek też przerzuciłam się na jagody i ciągle mam kolorowo fioletowo...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie dodawałam mussli do muffinek :) A z jagodami i bananami musiało dać wyśmienitą całość!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm... ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...