Babcia przywiozła mi sporą tackę jagód i od razu zaczęłam się zastanawiać do czego bym je mogła wykorzystać. Myślałam o pierogach i jagodziankach, ale w końcu postawiłam na...muffinki! Mało na nie przepisów na blogu, więc najwyższa pora nadrobić zaległości.
PRZEPIS
na 20 muffinek
- 2 szklanki eko mąki owsianej jasnej Symbio
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 1 szklanka eko musli truskawkowo-jabłkowego bez cukru Symbio
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 150g jogurtu naturalnego*
- 2 jajka*
- 4 łyżki miodu*
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka jagód
*W wersji wegańskiej jogurt sojowy lub jogurt z nasion, 2 "jajka chia", syrop z agawy.
Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz dodaję musli. W drugiej misce łączę olej kokosowy, jogurt, miód i banany. Mokre składniki miksuję blenderem (można też rozgnieść składniki trzepaczką). Następnie wlewam mokre składniki do suchych i całość mieszam. Na koniec dodaję jagody i delikatnie łączę je z masą. Formę do pieczenia muffinek wykładam papilotkami i do każdej nakładam porcję masy. Muffinki piekę w 180st. przez ok.30 minut.
Mogę się poczęstować ? :)
OdpowiedzUsuńMuffiny to najlepszy pomysł na wykorzystanie jagód! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy dodatek! Nigdy nie myślałam o dodaniu do ciasta musli ;)
OdpowiedzUsuńfajnie wybrałas super muffiny <3 !
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! : )
OdpowiedzUsuńA poza tym ile w nich zdrowia! *.*
Świetne muffinki!
No na serio zgrałyśmy się z połączeniem smaków ale twoje muffinki też pysznie się prezentują ;*
OdpowiedzUsuńSchrupałabym! Muszę odstawić moje kaloryczne muffinki i spróbować czegoś zdrowego od Ciebie..zwłaszcza, że urlop tuż-tuż!
OdpowiedzUsuńświetne muffinki! do tego wegańskie :) to coś dla mnie, tym bardziej, że jagody zjadam w niezliczonych ilościach :D
OdpowiedzUsuńMniam - jagody oddaj proszę ;D
OdpowiedzUsuńJa też bardzo rzadko je piekę mimo tego, że je uwielbiam. Dziwne to :D Genialny przepis, lubię wykorzystywać musli w wypiekach
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły a wszystkie składniki bardzo dobrze dobrane :) Może być deser a może być śniadanie, uwielbiam takie pomysły :) Ja z truskawek też przerzuciłam się na jagody i ciągle mam kolorowo fioletowo...
OdpowiedzUsuńJeszcze nie dodawałam mussli do muffinek :) A z jagodami i bananami musiało dać wyśmienitą całość!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
mmmm... ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)
OdpowiedzUsuń