PRZEPIS
blacha 26x36cm
spód:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
warstwa czekolady:
- 150g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
masa serowa:
- 1,3kg twarogu (najlepiej pół na pół półtłusty z tłustym)
- 40g masła
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka olejku waniliowego
Ze składników na spód zagniatam ciasto, rozwałkowuję je i wylepiam nim formę do pieczenia. Wstawiam ją do lodówki na 30 minut.
Czekoladę drobno siekam.
W misce blenduję twaróg z masłem do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodaję budyń, cukier puder i żółtka, cały czas miksuję masę.
W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę i dodaję ją do masy twarogowej. Całość delikatnie mieszam.
Z lodówki wyjmuję formę. Na spód wylewam połowę masy serowej, następnie posypuję ją posiekaną czekoladą i przykrywam pozostałą częścią masy serowej.
Sernik piekę w 170st. przez ok.1h.
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńseeernik!
OdpowiedzUsuńjest jeszcze kawałek?
ja już biegnę do Ciebie :D
Jak się pospieszysz, to zdążysz na kawałek :D
UsuńJa + kawałek sernika = wielkie szczęście. Porcja Twojego wywołałaby chyba jeszcze większą radość ;)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńTe serniki lubią tak opadać...dobrze, że w tedy nie tracą na smaku! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie :) Aczkolwiek chyba należę do niewielkiego grona osób, nielubiących serników :D (ale serniczki z patelni są ok:)
OdpowiedzUsuńusfoody.blogspot.com
Sernik w każdym wydaniu jest dobry, a ten Twój to już w ogóle! :D
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam serniki! Z chęcią bym teraz taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńSerniki to moja miłość, a połączenie go z czekoladą to genialny pomysł! :D
OdpowiedzUsuń