PRZEPIS
na 1 porcję
- pół średniej cukinii
- 2 małe jajka
- 3 łyżki mąki (można użyć dowolnego typu)
- 2 łyżki mleka
- mały ząbek czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, ostra papryka, sól morska ziołowa, pieprz kolorowy
- 200g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
- jogurt naturalny
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach i odciskam z niej nadmiar wody. Do cukinii dodaję jajka, mąkę, mleko, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Całość mieszam, a następnie odstawiam do lodówki na ok.15 minut (dzięki temu smaki fajnie się przegryzą).
Pieczarki kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pieczarki. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor. Pod koniec smażenia wlewam sos sojowy (uwaga! może zacząć "strzelać") i czekam aż się zredukuje. Gotowe pieczarki przekładam do miseczki.
Z lodówki wyjmuję masę na placuszki. Smażę je na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni, na złocisty kolor (wyszło mi 7 sztuk).
Gotowe placuszki układam na talerzu, polewam jogurtem, a na wierzchu układam pieczarki.
Uwielbiam cukiniowe placki ale jeszcze nigdy nie robiłam ich w wersji wytrawnej . Czas to nadrobić ! ;D
OdpowiedzUsuńJa osobiście uwielbiam takie podsmażane pieczarki! To świetny dodatek do placuszków! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :) Warty wypróbowania na rodzince :P
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii u mnie wszyscy lubią, a ja to bym ją wszędzie dodawała :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii to genialna propozycja na letni obiad. Po prostu uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńjakoś częściej jadam placuszki z cukinii w wytrawnej wersji, dlatego chętnie skorzystam z pomysłu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe placuszki.... bardziej niż te ,,zwykłe"- ziemniaczane
OdpowiedzUsuń