PRZEPIS
forma 26x36cm
- 240g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
- 500g ekologicznej mąki z pszenicy kamut Symbio
- przyprawy: 15g cynamonu, 1 lekko czubata łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
- 100g ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio
- 2/3 szklanki rodzynek
- 400g pietruszki startej na grubych oczkach
- 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego + 12 łyżek wrzątku
- mus z 1 małego jabłka (obrane, oczyszczone z gniazda nasiennego i starte na tarce o b.drobnych oczkach)
- 150ml oleju rzepakowego
- 0,51l mleka migdałowego niesłodzonego
- 75g ekologicznych płatków migdałowych Symbio
Do dużej miski przesiewam mąkę migdałową, mąkę z pszenicy kamut, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaję cukier, posiekane blanszowane migdały i rodzynki. Składniki mieszam.
Do małej miseczki wsypuję siemię lniane, zalewam je wodą, dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę na bok. W misce z suchymi składnikami robię 'dołek' i przekładam do niego siemię. Wlewam pozostałe mokre składniki (mus jabłkowy, olej, mleko) oraz dodaję startą pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. Wierzch posypuję płatkami z migdałów. Ciasto piekę w 180st. przez ok.1h 20min. Przed pokrojeniem odstawiam ciasto do całkowitego wystudzenia.
____________
Ekologiczna mąka z pszenicy kamut Symbio
Informacje ogólne
- masa netto: 500g
"Kamut to pradawna odmiana pszenicy uprawiana w Starożytnym Egipcie. Ziarna kamutu są dwukrotnie większe od ziaren zwykłej pszenicy."
Właściwości
Mąka z pszenicy kamut jest mniej alergenna niż mąka pszenna zwykła. Zawiera również więcej białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zastosowanie
Mąką z pszenicy kamut z powodzeniem można zastąpić mąkę pszenną zwykłą w większości przepisów. Świetnie sprawdzi się do ciastek, ciast, chlebów, pierogów, naleśników i innych mącznych wyrobów. Dzięki mące z pszenicy kamut mają one delikatniejszy smak.
Ekologiczne płatki z migdałów i migdały blanszowane Symbio
Informacje ogólne
- masa netto: 150g
Zastosowanie
Płatki z migdałów świetnie sprawdzą się do dekoracji ciast, ciasteczek i deserów.
Można nimi również posypywać sałatki (szczególnie dobrze smakują po podprażeniu) lub wykorzystać je jako panierkę do ryb lub mięs.
Migdały blanszowane można wykorzystać do produkcji domowego masła migdałowego i mleczka oraz do wegańskiego twarożku. Mogą one także stanowić samodzielną, wartościową przekąskę.
O ekologicznej mące migdałowej Symbio i o ogólnych właściwościach migdałów przeczytacie TUTAJ.
wow, wygląda super! ta struktura mi bardzo odpowiada :) poza tym smak musi zachwycać i do tego wegańskie :)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Pomysł rewelacyjny. Spróbuję na pewno, może w mini wersji śniadaniowej? :)
OdpowiedzUsuńjaki ciekawy przepis na ciasto, chyba wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie - wilgotne, zwarte, do tego płatki migdałowe na wierzchu..
OdpowiedzUsuńJuż abstrahując od tego, że to chyba najbardziej oryginalny przepis, jaki widziałam!
Pietruszka ma w sobie moc tej jej słodyczy, ogólnie na surowo też jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuńWiesz, że jesteś niesamowita? :D Jeszcze chyba nikt nie wpadła na zrobienie ciasta z pietruszki!
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno - tylee migdałów <3
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJejku naprawdę coś wspaniałego <3!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOkreślenie 'gliniaste' bardzo mnie zachęciło! :D
OdpowiedzUsuńZ pietruszką? No, no nie powiem! Ciekawie, szczególnie dla tego, że gliniaste <3
OdpowiedzUsuńPietruszka na słodko ? Wow ciekawie,ciekawie :)
OdpowiedzUsuńCo najmniej intrygująco:) Buraki na słodko, marchewka...ok, przerabiałam ale pietruszka? Bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuń