sobota, 7 lutego 2015

#275 Pietruszkowiec z migdałami

Poczwórnie migdałowe, korzenne, lekko gliniaste i niesamowicie aromatyczne ciasto. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!



PRZEPIS
forma 26x36cm
  • 240g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
  • 500g ekologicznej mąki z pszenicy kamut Symbio
  • przyprawy: 15g cynamonu, 1 lekko czubata łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 100g ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 400g pietruszki startej na grubych oczkach
  • 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego + 12 łyżek wrzątku
  • mus z 1 małego jabłka (obrane, oczyszczone z gniazda nasiennego i starte na tarce o b.drobnych oczkach)
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 0,51l mleka migdałowego niesłodzonego
  • 75g ekologicznych płatków migdałowych Symbio



Do dużej miski przesiewam mąkę migdałową, mąkę z pszenicy kamut, przyprawy i proszek do pieczenia. Dodaję cukier, posiekane blanszowane migdały i rodzynki. Składniki mieszam.
Do małej miseczki wsypuję siemię lniane, zalewam je wodą, dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę na bok. W misce z suchymi składnikami robię 'dołek' i przekładam do niego siemię. Wlewam pozostałe mokre składniki (mus jabłkowy, olej, mleko) oraz dodaję startą pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. 
Formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. Wierzch posypuję płatkami z migdałów. Ciasto piekę w 180st. przez ok.1h 20min. Przed pokrojeniem odstawiam ciasto do całkowitego wystudzenia.





Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości! zBLOGowani.pl

____________

Ekologiczna mąka z pszenicy kamut Symbio 

Informacje ogólne

  • masa netto: 500g
"Kamut to pradawna odmiana pszenicy uprawiana w Starożytnym Egipcie. Ziarna kamutu są dwukrotnie większe od ziaren zwykłej pszenicy."

Właściwości

Mąka z pszenicy kamut jest mniej alergenna niż mąka pszenna zwykła. Zawiera również więcej białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Zastosowanie

Mąką z pszenicy kamut z powodzeniem można zastąpić mąkę pszenną zwykłą w większości przepisów. Świetnie sprawdzi się do ciastek, ciast, chlebów, pierogów, naleśników i innych mącznych wyrobów. Dzięki mące z pszenicy kamut mają one delikatniejszy smak.


Ekologiczne płatki z migdałów i migdały blanszowane Symbio

Informacje ogólne 
  • masa netto: 150g 

Zastosowanie

Płatki z migdałów świetnie sprawdzą się do dekoracji ciast, ciasteczek i deserów.
Można nimi również posypywać sałatki (szczególnie dobrze smakują po podprażeniu) lub wykorzystać je jako panierkę do ryb lub mięs.


Migdały blanszowane można wykorzystać do produkcji domowego masła migdałowego i mleczka oraz do wegańskiego twarożku. Mogą one także stanowić samodzielną, wartościową przekąskę.





O ekologicznej mące migdałowej Symbio i o ogólnych właściwościach migdałów przeczytacie TUTAJ.


13 komentarzy :

  1. wow, wygląda super! ta struktura mi bardzo odpowiada :) poza tym smak musi zachwycać i do tego wegańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudo! Pomysł rewelacyjny. Spróbuję na pewno, może w mini wersji śniadaniowej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki ciekawy przepis na ciasto, chyba wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie - wilgotne, zwarte, do tego płatki migdałowe na wierzchu..
    Już abstrahując od tego, że to chyba najbardziej oryginalny przepis, jaki widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pietruszka ma w sobie moc tej jej słodyczy, ogólnie na surowo też jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, że jesteś niesamowita? :D Jeszcze chyba nikt nie wpadła na zrobienie ciasta z pietruszki!
    Biorę w ciemno - tylee migdałów <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku naprawdę coś wspaniałego <3!

    OdpowiedzUsuń
  8. Określenie 'gliniaste' bardzo mnie zachęciło! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pietruszką? No, no nie powiem! Ciekawie, szczególnie dla tego, że gliniaste <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pietruszka na słodko ? Wow ciekawie,ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co najmniej intrygująco:) Buraki na słodko, marchewka...ok, przerabiałam ale pietruszka? Bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...