PRZEPIS
- 250g ekologicznych płatków z komosy ryżowej Symbio
- 80g ekologicznego maku białego Symbio
- 90g ekologicznych płatków z migdałów Symbio
- 50g ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio
- 40g oleju kokosowego
- 50g masła orzechowego
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 50g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
W misce łączę płatki z komosy ryżowej, mak, płatki z migdałów i posiekane migdały blanszowane. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Składniki mokre wlewam do suchych i wszystko dokładnie mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i wysypuję granolę. Piekę ją w 180st. przez ok.20-25 minut (ważne, aby w czasie pieczenia kilka razy przemieszać składniki!). Odstawiam ją do całkowitego ostudzenia. Następnie siekam czekoladę i dodaję ją do wystudzonej granoli. Granolę przechowuję w słoiku.
____________
Ekologiczne płatki z komosy ryżowej Symbio
Informacje ogólne
- masa netto: 250g
Zastosowanie
Płatki z komosy ryżowej świetnie nadadzą się na śniadanie (np. ugotowane na mleku, podane z jogurtem i owocami lub dodane do placuszków).
Płatki z komosy ryżowej świetnie nadadzą się na śniadanie (np. ugotowane na mleku, podane z jogurtem i owocami lub dodane do placuszków).
Można z nich również upiec zdrowe ciasteczka. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup.
Ekologiczny mak biały Symbio
Informacje ogólne
- masa netto: 400g
Zastosowanie
Mak biały można dodawać do wszelkich słodkich wypieków. Jest on podstawowym składnikiem masy w tradycyjnych rogalach świętomarcińskich.
Mak biały można również wykorzystać jako panierkę do mięs, ryb czy tofu.
ciekawe składniki - bardzo fajny pomysł na granolę... uzależnia? tym bardziej spróbuję :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuję tego połączenia, zdrowe uzaleznienie nie jest złe :D
OdpowiedzUsuńDomowa jest najlepsza - zwłaszcza w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola to prawdziwy rarytas! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam roztapiajaca sie w granoli czekolade :)
OdpowiedzUsuńO mamo.. toż to musi zniewalac... <3 co za smak, co za połączenie! <3
OdpowiedzUsuńP.S. mąkę chlebowa możesz zastąpić mąka pszenna, zwykłą :) chlebowa to taka której przemiał wynosi 650-750 ;) pszenna to 500:)
Użyłam maki pszennej razowej, ale wiem, że sprawdza się również zytnia razowa :)
Powodzenia! :)
Dziękuję za odpowiedzi :) I zabieram się za przygotowanie zaczynu ;)
Usuńdaj znać jak poszło! :)
Usuńwystarczy, że na nią spojrzę, a już się uzależniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda na taką chrupiącą, że aż...aż...no podziel się! :D
OdpowiedzUsuń