poniedziałek, 9 lutego 2015

#276 Migdałowa granola z czekoladą

Migdały, mak i czekolada to połączenie bezbłędne. Z góry ostrzegam- ta granola uzależnia!



PRZEPIS
  • 250g ekologicznych płatków z komosy ryżowej Symbio
  • 80g ekologicznego maku białego Symbio
  • 90g ekologicznych płatków z migdałów Symbio
  • 50g ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio
  • 40g oleju kokosowego
  • 50g masła orzechowego 
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 50g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)



W misce łączę płatki z komosy ryżowej, mak, płatki z migdałów i posiekane migdały blanszowane. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Składniki mokre wlewam do suchych i wszystko dokładnie mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i wysypuję granolę. Piekę ją w 180st. przez ok.20-25 minut (ważne, aby w czasie pieczenia kilka razy przemieszać składniki!). Odstawiam ją do całkowitego ostudzenia. Następnie siekam czekoladę i dodaję ją do wystudzonej granoli. Granolę przechowuję w słoiku.




Domowy Wyrób

____________


Ekologiczne płatki z komosy ryżowej Symbio

Informacje ogólne
  • masa netto: 250g

Zastosowanie

Płatki z komosy ryżowej świetnie nadadzą się na śniadanie (np. ugotowane na mleku, podane z jogurtem i owocami lub dodane do placuszków). 
Można z nich również upiec zdrowe ciasteczka. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup.








Ekologiczny mak biały Symbio

Informacje ogólne
  • masa netto: 400g

Zastosowanie

Mak biały można dodawać do wszelkich słodkich wypieków. Jest on podstawowym składnikiem masy w tradycyjnych rogalach świętomarcińskich.
Mak biały można również wykorzystać jako panierkę do mięs, ryb czy tofu.









O ekologicznych płatkach z migdałów i o migdałach blanszowanych Symbio przeczytacie TUTAJ.


11 komentarzy :

  1. ciekawe składniki - bardzo fajny pomysł na granolę... uzależnia? tym bardziej spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję tego połączenia, zdrowe uzaleznienie nie jest złe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa jest najlepsza - zwłaszcza w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka domowa granola to prawdziwy rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam roztapiajaca sie w granoli czekolade :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo.. toż to musi zniewalac... <3 co za smak, co za połączenie! <3

    P.S. mąkę chlebowa możesz zastąpić mąka pszenna, zwykłą :) chlebowa to taka której przemiał wynosi 650-750 ;) pszenna to 500:)
    Użyłam maki pszennej razowej, ale wiem, że sprawdza się również zytnia razowa :)

    Powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedzi :) I zabieram się za przygotowanie zaczynu ;)

      Usuń
  8. wystarczy, że na nią spojrzę, a już się uzależniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na taką chrupiącą, że aż...aż...no podziel się! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...