sobota, 30 grudnia 2017

#345 Cinnamon rolls


PRZEPIS 
16 bułeczek

ciasto drożdżowe:
  • 350g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 3-4 łyżki dowolnego słodzidła (ksylitol, cukier itd.)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 7g drożdży suszonych
  • 50g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
  • 50g miękkiego masła
  • 15g cynamonu
  • 3 łyżki dowolnego słodzidła (ksylitol, cukier itd.)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka 


Do miski wsypuję mąkę, dowolne słodzidło i szczyptę soli. Do kubka wlewam letnie mleko, wsypuję drożdże i dokładnie mieszam. Do miski z mąką wlewam mleko z drożdżami i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodaję  rozpuszczone masło. Gdy składniki zaczną się łączyć, przekładam masę na blat posypany mąką. Wyrabiam ciasto przez ok. 5-10 minut, do momentu, gdy zacznie ładnie odchodzić od ręki. Z ciasta formuję kulę i wkładam ją z powrotem do miski. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 2h w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto, aby je odgazować, następnie krótko wyrabiam ciasto. Blat posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach ok.50x30 cm. Na wierzchu ciasta rozprowadzam miękkie masło. W misce łączę cynamon z dowolnym słodzidłem. Tak przygotowaną mieszanką posypuję warstwę masła. Ciasto zwijam w rulon i kroję go na 16 równych części. Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam kawałki zachowując kilku centymetrowy odstęp między nimi. Blachę przykrywam luźno folią spożywczą i odstawiam bułeczki do wyrośnięcia jeszcze na 1-1,5h.

W miseczce łączę żółtko z mlekiem. Wyrośnięte bułeczki smaruję z wierzchu przygotowaną mieszanką. Bułeczki piekę w 180st. przez ok. 20-25 minut.

Bułeczki świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale ja pokusiłam się o polanie części z nich karmelem z dodatkiem kakao i posypałam je posiekanymi orzechami włoskimi ;).





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...