poniedziałek, 24 lutego 2014

#112 Na indyjską nutę

Indyjskie nuggetsy, czosnkowo-serowe chlebki naan & sos orientalny

PRZEPIS
na 2 porcje
na nuggetsy:
  • 320g sznycli z piersi indyka (w plastrach)
  • 40g śmietanki 30%
  • przyprawy:1/3 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 70g płatków kukurydzianych
na sos:
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
na chlebki naan:
  • 140g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/6 szklanki oliwy lub oleju
  • kilka łyżeczek masła
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany
  • 20g startego sera żółtego (u mnie wędzony)


Zaczynam od przygotowania chlebków. Do miski wsypuję mąkę i sól. Do kubka wlewam ciepłe mleko 
i rozpuszczam w nim drożdże. Następnie łączę suche składniki z mokrymi, dodaję olej i dokładnie wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.1h, aby ciasto urosło.

W tym czasie przygotowuję nuggetsy. Sznycle kroję na mniejsze kawałki i wrzucam je do miski. Wlewam śmietankę i dodaję wszystkie przyprawy. Całość mieszam, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok.30 minut, aby mięso się zamarynowało.


Teraz przygotowuję sos. Do miseczki wlewam jogurt, dodaję majonez, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam, aby sos był "gładki". 



Wracam do chlebków naan. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiam, dzielę na części i każdą rozwałkowuję lub po prostu rozpłaszczam dłońmi, aby powstał okrągły kształt. Chlebki obsypuję z dwóch stron czosnkiem. Rozgrzewam suchą patelnię i smażę na niej pojedynczo chlebki. Gdy chlebek będzie lekko przyrumieniony 
z obu stron, zdejmuję go z patelni, patelnię zestawiam z palnika, "łapię" chlebek kuchennymi szczypcami 
i lekko podpiekam trzymając bezpośrednio nad palnikiem. Gotowe, ciepłe chlebki smaruję masłem i obsypuję jeszcze odrobiną czosnku. Układam je jeden na drugim na talerzu i przykrywam drugim talerzem. Tuż przed podaniem posypuję serem i podsmażam jeszcze chwilkę pod przykrywką lub wkładam na chwilę do mikrofali/piekarnika, aby ser się roztopił.

Kurczaka wyjmuję z lodówki. W misce lub blenderze rozkruszam płatki kukurydziane (niezbyt dokładnie) i wysypuję je na płaski, duży talerz. Do głębokiego, dużego talerza wbijam jajko, dodaję mleko, sól, pieprz i bełtam widelcem. Każdy kawałek kurczaka maczam w jajku i obtaczam w płatkach kukurydzianych. Smażę na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, na złocisty kolor.




2 komentarze :

  1. znowu jestem głodna widząc twoje danie :D lubię takie indyjskie smaki i z wielką chęcią odtworzę je u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...