i ...ricottą! To było jedno z najlepszych dotychczasowych śniadań ;)
Kakaowo-waniliowe ricotta buns
na 5 bułeczek
- 1 jajko
- 125g ricotty
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka otrębów pszennych
Do miski wbijam jajko, dodaję ricottę, masło, miód, olejek i wszystko dokładnie miksuję, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodaję do masy przesianą mąkę, kakao i sodę oraz wsypuję otręby. Całość mieszam. Z ciasta formuję bułeczki i lekko je spłaszczam (bułeczki wyrosną). Bułeczki piekę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, pod przykrywką i na bardzo małym ogniu (bułeczki mają się piec długo, ok. 15-20 minut, aby nie były surowe w środku). W czasie pieczenia kilka razy przewracam bułeczki, aby równomiernie się podpiekły.
Podaję z dowolnymi dodatkami ( u mnie ricotta i mandarynki).
Jak zobaczyłam pierwsze zdjęcie dostałam ślinotoku :P
OdpowiedzUsuńpyszne to one na pewno były! świetnie wyszły, aż mam na nie ochotę patrząc na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńja ricotty w dzieciństwie nie jadłam, a teraz mogłabym się z nią nie rozstawać :)
Chyba czytasz w moich myślach :-) Kupiłam ostatnio ricottę i zastanawiałam się do czego ona w ogóle się nadaje (swoją droga to chyba zboczenie- najpierw kupuję produkt, a potem dopiero myślę, co z niego zrobią :-)). Szkoda, że wcześniej mnie u Ciebie nie było, bo bym zrobiła te bułeczki. A tak, to będzie beza (własnie się suszy w piekarniku) z ricottą :-)
OdpowiedzUsuńBeza z ricottą? Brzmi pysznie! I mam nadzieję, że przepis pojawi się na blogu ;)
UsuńMam opakowanie ricotty w domu! Przepis koniecznie zapisuję, bo wyglądają obłędnie <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! :) Szkoda, że u mnie ricotta nie dostępna :<
OdpowiedzUsuń