wtorek, 25 lutego 2014

#113 Wielki ricottowy comeback

Niezastąpiona, kremowa i delikatna...ricotta! Jak byłam młodsza, ricotta bardzo często była u mnie w domu i któregoś dnia zwyczajnie mi się przejadła. Porzuciłam ją na kilka ładnych lat i kiedy spróbowałam pierwszy raz po długiej przerwie, zachwyciłam się nią na nowo. Dzisiaj zdecydowałam się zrobić pyszne, pulchne bułeczki z patelni, właśnie na ricottcie. Jakby tego było mało, gotowe bułeczki podałam z mandarynką
i ...ricottą! To było jedno z najlepszych dotychczasowych śniadań ;)


Kakaowo-waniliowe ricotta buns

 PRZEPIS (Inspiracja I i II)
na 5 bułeczek
  • 1 jajko
  • 125g ricotty
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka otrębów pszennych


Do miski wbijam jajko, dodaję ricottę, masło, miód, olejek i wszystko dokładnie miksuję, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodaję do masy przesianą mąkę, kakao i sodę oraz wsypuję otręby. Całość mieszam. Z ciasta formuję bułeczki i lekko je spłaszczam (bułeczki wyrosną). Bułeczki piekę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, pod przykrywką i na bardzo małym ogniu (bułeczki mają się piec długo, ok. 15-20 minut, aby nie były surowe w środku). W czasie pieczenia kilka razy przewracam bułeczki, aby równomiernie się podpiekły.
Podaję z dowolnymi dodatkami ( u mnie ricotta i mandarynki).





6 komentarzy :

  1. Jak zobaczyłam pierwsze zdjęcie dostałam ślinotoku :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne to one na pewno były! świetnie wyszły, aż mam na nie ochotę patrząc na zdjęcia :)
    ja ricotty w dzieciństwie nie jadłam, a teraz mogłabym się z nią nie rozstawać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba czytasz w moich myślach :-) Kupiłam ostatnio ricottę i zastanawiałam się do czego ona w ogóle się nadaje (swoją droga to chyba zboczenie- najpierw kupuję produkt, a potem dopiero myślę, co z niego zrobią :-)). Szkoda, że wcześniej mnie u Ciebie nie było, bo bym zrobiła te bułeczki. A tak, to będzie beza (własnie się suszy w piekarniku) z ricottą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza z ricottą? Brzmi pysznie! I mam nadzieję, że przepis pojawi się na blogu ;)

      Usuń
  4. Mam opakowanie ricotty w domu! Przepis koniecznie zapisuję, bo wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają! :) Szkoda, że u mnie ricotta nie dostępna :<

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...