PRZEPIS
6 porcji
- 500g makaronu typu penne (u mnie razowy z pszenicy durum)
- natka pietruszki, posiekana
- 4 średnie ziemniaki
- 3 małe marchewki
- 50g nerkowców
- 70g płatków drożdżowych
- 2 ząbki czosnku
- woda z gotowania makaronu
- 40g oleju rzepakowego
- 1 łyżka bardzo ostrego sosu chili sriracha (jeśli nie jesteście fanami pikantnych dań, możecie dać jej trochę mniej lub pominąć)
- przyprawy: 1,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej; 0,5 łyżeczki papryki słodkiej zwykłej; 0,5 łyżeczki kurkumy; sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i marchewki oczyszczam, obieram, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Warzywa gotuję na parze/w wodzie do miękkości.
W międzyczasie gotuję makaron al dente (ok. 8-9 minut). Po tym czasie odlewam 1/2-2/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przyda się później do sosu), a następnie odlewam makaron na sitku.
Do miksera wrzucam nerkowce i płatki drożdżowe, miksuję je do uzyskania w miarę jednolitego proszku. Następnie dodaję ugotowane warzywa, czosnek, 8-10 łyżek wody z gotowania makaronu, olej, srirachę i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Składniki blenduję dokładnie do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dodać trochę więcej wody z gotowania makaronu. Sos 'serowy' doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron przekładam do żaroodpornego naczynia, polewam sosem 'serowym', a następnie całość dokładnie mieszam.
Danie piekę w 200st. przez 20 minut z funkcją góra-dół, a następnie zmieniam funkcję na grill i piekę jeszcze przez 10 minut, aby danie przyrumieniło się z wierzchu.
Gotowe danie wykładam na talerze i posypuję natką pietruszki.
W międzyczasie gotuję makaron al dente (ok. 8-9 minut). Po tym czasie odlewam 1/2-2/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przyda się później do sosu), a następnie odlewam makaron na sitku.
Do miksera wrzucam nerkowce i płatki drożdżowe, miksuję je do uzyskania w miarę jednolitego proszku. Następnie dodaję ugotowane warzywa, czosnek, 8-10 łyżek wody z gotowania makaronu, olej, srirachę i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Składniki blenduję dokładnie do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dodać trochę więcej wody z gotowania makaronu. Sos 'serowy' doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron przekładam do żaroodpornego naczynia, polewam sosem 'serowym', a następnie całość dokładnie mieszam.
Danie piekę w 200st. przez 20 minut z funkcją góra-dół, a następnie zmieniam funkcję na grill i piekę jeszcze przez 10 minut, aby danie przyrumieniło się z wierzchu.
Gotowe danie wykładam na talerze i posypuję natką pietruszki.
co chwilę gdzieś kusi mnie ten "ser" i teraz nie ma już innej opcji, muszę go zrobić! :)
OdpowiedzUsuńA czymże są płatki drożdżowe i gdzie można je dostać?:)
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe powstają z suszonych, nieaktywnych drożdży. Nadają daniom serowy posmak, polecam spróbować! Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. :)
UsuńNie jadłam tradycyjnego mac and cheese, ale taki wolę 100x bardziej :)
OdpowiedzUsuńMiarka się przebrała. Teraz już na pewno zrobię ten ser! <3
OdpowiedzUsuńTo ja wolę to niż oryginał! Cudowne i na 100% do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń