sobota, 2 stycznia 2016

#310 Placki owsiane z daktylowym czekososem

PRZEPIS
placki (5-6 sztuk):
  • 100g płatków owsianych
  • 1 mały banan (80g po obraniu ze skórki)
  • 10 łyżek (150ml) mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone)
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
daktylowy czekosos:
  • 2 daktyle medjool
  • 1 łyżka kakao
  • 8 łyżek (120ml) mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone)
+dowolne dodatki (u mnie mandarynka, orzechy pekan, płatki migdałowe)


Składniki na placki umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewam dobrze patelnię i wykładam po 1 czubatej łyżce masy na 1 placka. Placki smażę z dwóch stron na złocisty kolor.
W międzyczasie przygotowuję sos. Z daktyli wyjmuję pestki i wrzucam je do blendera. Dodaję pozostałe składniki i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe placki polewam sosem i podaję z dodatkami.






4 komentarze :

  1. Czas poeksperymentować z nowym blenderem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten czekosos doprowadza do ślinotoku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście tak jak wszystkich zachwyca ten sos, uwielbiam takie :) a co do placuszków to dla mnie to już formalność, że wszystko co najlepsze jest owsiane <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...