- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
- opcjonalnie: 1/5 łyżeczka proszku do pieczenia
daktylowy czekosos:
- 2 daktyle medjool
- 1 łyżka kakao
- ok. 120-150 ml niesłodzonego mleka roślinnego
+dowolne dodatki (u mnie mandarynka, orzechy pekan, płatki migdałowe)
Składniki na placki umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewam dobrze patelnię i wykładam po 1 czubatej łyżce masy na 1 placka. Placki smażę z dwóch stron na złocisty kolor.
W międzyczasie przygotowuję sos. Daktyle oczyszczam z pestek, a następnie wrzucam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe placki polewam sosem i podaję z dodatkami.
Składniki na placki umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewam dobrze patelnię i wykładam po 1 czubatej łyżce masy na 1 placka. Placki smażę z dwóch stron na złocisty kolor.
W międzyczasie przygotowuję sos. Daktyle oczyszczam z pestek, a następnie wrzucam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe placki polewam sosem i podaję z dodatkami.
Ja chcę ten sos! <3
OdpowiedzUsuńCzas poeksperymentować z nowym blenderem :D
OdpowiedzUsuńTen czekosos doprowadza do ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńoczywiście tak jak wszystkich zachwyca ten sos, uwielbiam takie :) a co do placuszków to dla mnie to już formalność, że wszystko co najlepsze jest owsiane <3
OdpowiedzUsuń