niedziela, 7 lutego 2016

#316 Wegańska burgerownia- avocado brioche, tofu w harissie i sos BBQ

PRZEPIS
4 burgery
  • marynowane tofu
    • 180g tofu
    • 2 łyżki harissy
    • 1 łyżka wody
    • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 2/3 łyżki ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 bułki avocado brioche (przepis)
  • sos BBQ (przepis)
+ dowolne inne dodatki; u mnie:
  • szpinak duszony (szpinak świeży duszony z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem)
  • pieczarki grillowane (pieczarki pokrojone w poprzek na plastry i smażone na patelni grillowej)
  • kiełki fasoli mung
  • plastry pomidora
  • plastry ogórka


Zaczynam od zamarynowania tofu. Kroję je na 12 plastrów. W miseczce łączę pozostałe składniki. Wrzucam plastry tofu i dokładnie mieszam składniki tak, aby każdy plaster został pokryty marynatą. Miseczkę przykrywam i odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie smażę tofu przez kilka minut, z dwóch stron.
Bułki kroję w poprzek na pół i smaruję każdą połówkę sosem BBQ. Układam kolejno dodatki i przykrywam górą bułki.





Ham vs Vege Burger


2 komentarze :

  1. jestem na TAAAK! <3 poproszę burgera :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy składnik z osobną brzmi fantastycznie, a co dopiero cały burger - niebo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...