4 burgery
- marynowane tofu
- 180g tofu
- 2 łyżki harissy
- 1 łyżka wody
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2/3 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 bułki avocado brioche (przepis)
- sos BBQ (przepis)
+ dowolne inne dodatki; u mnie:
- szpinak duszony (szpinak świeży duszony z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem)
- pieczarki grillowane (pieczarki pokrojone w poprzek na plastry i smażone na patelni grillowej)
- kiełki fasoli mung
- plastry pomidora
- plastry ogórka
Zaczynam od zamarynowania tofu. Kroję je na 12 plastrów. W miseczce łączę pozostałe składniki. Wrzucam plastry tofu i dokładnie mieszam składniki tak, aby każdy plaster został pokryty marynatą. Miseczkę przykrywam i odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie smażę tofu przez kilka minut, z dwóch stron.
Bułki kroję w poprzek na pół i smaruję każdą połówkę sosem BBQ. Układam kolejno dodatki i przykrywam górą bułki.
jestem na TAAAK! <3 poproszę burgera :D
OdpowiedzUsuńKażdy składnik z osobną brzmi fantastycznie, a co dopiero cały burger - niebo!
OdpowiedzUsuń