na 1 mały słoiczek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 300g passaty pomidorowej
- 100g cukru trzcinowego
- 100ml octu jabłkowego
- przyprawy: 2 lekko czubate łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, 1/2 łyżeczki imbiru, 3 ziarna ziela angielskiego; sól i pieprz ziołowy do smaku
Cebulę kroję w piórka, a czosnek w plasterki. Dobrze rozgrzewam suchą patelnię. Wrzucam na nią pokrojone warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Prażę składniki przez 2-3 minuty, stale je mieszając. Następnie dodaję syrop z daktyli, a po 1-2 minutach wlewam sos sojowy. Następnie dodaję passatę, cukier i ocet. Duszę całość przez ok.8-10 minut, co jakiś czas mieszając sos, do czasu, gdy spora część wody odparuje, a sos nabierze ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawiam sos solą i pieprzem do smaku. Z sosu wyławiam ziela angielskie, a następnie przekładam go do miksera bądź blenduję ręcznym blenderem do uzyskania gładkiego sosu. Przekładam go do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Genialny przepis na zdrowy i smaczny sos! Na pewno przyrządzę ;)
OdpowiedzUsuń