niedziela, 7 lutego 2016

#314 Avocado brioche - najlepsze bułki do burgerów!

PRZEPIS (pochodzi stąd)
7 sztuk
  • 8g suszonych drożdży
  • 400g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g b.dojrzałego awokado (bez skórki; ok.1/2 średniej sztuki)
  • 120ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 80ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
+dodatkowo:
  • smarowidło do bułek: 30g cukru trzcinowego, 30ml wody
  • aluminiowe pierścienie (7 sztuk, filmik instruktażowy)
  • sezam do posypania bułek


Do miseczki wsypuję suszone drożdże. Dodaję 4-5 łyżki mąki (z tych 400g) i cukier. Składniki mieszam. W osobnej misce rozgniatam awokado widelcem na puree. Dodaję do niego mleko roślinne, wodę i sól. Łączę składniki za pomocą trzepaczki. Następnie wsypuję wymieszane wcześniej suche składniki- robię to w 3-4 turach, każdorazowo b.dokładnie mieszam masę trzepaczką. Następnie dodaję pozostałą mąkę- dodaję ją stopniowo i mieszam wszystko dokładnie łopatką, a gdy masa nabierze zwartej konsystencji, przekładam ją na posypany mąką blat. Wyrabiam ciasto przez 8-10 minut. Uwaga! Ciasto powinno być trochę lepkie, więc nie należy dodawać do niego dużo więcej mąki. Jeśli byłyby jednak problemy z wyrobieniem ciasta, dosypcie odrobinę więcej mąki.
Wyrobione ciasto formuję w kulkę, wkładam do dużej, czystej miski i przykrywam miskę folią spożywczą oraz ściereczką. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

W międzyczasie przygotowuję smarowidło do bułek. Do rondelka wlewam wodę i dodaję cukier. Podgrzewam składniki jedynie do ich połączenia i rozpuszczenia się cukru. Otrzymany syrop przelewam do miseczki.
Przygotowuję również aluminiowe pierścienie, potrzebnych będzie 7 sztuk. Filmik z instrukcją:LINK

Po 2 godzinach przekładam wyrośnięte ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiam je przez 1-2 minuty. Ciasto dzielę na 7 równych części (proponuję użyć wagi kuchennej, u mnie 1 bułeczka ważyła ~110g). Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wewnętrzną stronę przygotowanych pierścieni smaruję odrobiną oleju i układam je na blaszce, zachowując odstęp. Każdą z części ciasta formuję w kulkę i układam w środku pierścienia. Wierzch bułeczek smaruję za pomocą pędzelka przygotowanym wcześniej syropem cukrowym. Bułeczki przykrywam z wierzchu (najlepiej odwróconą do góry nogami inną, wyższą blaszką) i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie smaruję wierzch bułeczek syropem cukrowym (należy robić to bardzo delikatnie, aby bułeczki nie opadły!) i posypuję je z z wierzchu sezamem. 
Bułeczki piekę w 180 stopniach przez 14 minut. Jeśli wierzch bułeczek nie nabierze po tym czasie złocisto-brązowej barwy, należy zwiększyć temperaturę do 210 stopni, ustawić funkcję 'grill' (jeśli macie 2 moce tej opcji, ustawcie większą) i piec bułeczki jeszcze przez 1-2 minuty, do lekkiego zbrązowienia.
Upieczone bułeczki odstawiam do wystudzenia. Gdy ostygną, zdejmuję z nich aluminiowe folie. 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...