piątek, 18 kwietnia 2014

#177 Zapomniana komosa

Naszła mnie wczoraj ochota na lodówkowe śniadanie. Ale co by tu do słoika wpakować? Otworzyłam szafkę z kaszami i płatkami i odruchowo chciałam sięgnąć po jakieś płatki zbożowe-owsiane, żytnie lub orkiszowe. Z tyłu półki dostrzegłam jednak zupełnie zapomnianą przeze mnie komosę i to na nią postawiłam w dzisiejszym śniadaniu. To był zdecydowanie dobry wybór!


P.S. Pamiętacie jak pisałam, że słoiki robią mi na złość swoim rozmiarem i nigdy nie mogę wybrać odpowiedniego? Zgromadziłam kolekcję słoików po różnych produktach i problem rozwiązał się sam!


Lodówkowa quinoa budyniowa z bananem, bakaliami i tahini

PRZEPIS
  • 70g komosy ryżowej
  • 250ml wody
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 banan
  • tahini
  • garstka dowolnych orzechów


Komosę gotuję w wodzie do czasu aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodaję budyń rozpuszczony w mleku. Cały czas mieszając gotuję komosę jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie zdejmuję rondelek z gazu i dodaję miód, cynamon oraz jagody goji. Całość mieszam. Banana kroję w plastry. W słoiku układam naprzemiennie warstwy komosy, banana, tahini i orzeszków.




13 komentarzy :

  1. Uwielbiam quinoę ale w takiej wersji to ta jeszcze jej nie robiłam : D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze jej nie jadłam, choć mam małą paczuszkę ;) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się smakowicie :)
    i podana w słoiczku *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej postaci jeszcze nie jadlam, bardzo fajny i oryginalny pomysl:) milego dnia kotek:*

    OdpowiedzUsuń
  5. No, a u mnie komosa właśnie zamówiona ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też muszę sobie zachować jakieś wielkie słoiki, bo mam ten sam problem :D tak apetycznie to wygląda (zarówno składniki jak i zdjęcia), aż żałuję, że nigdy komosy nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wielki powrót komosy i to w jakim stylu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurczę nie jadłam jeszcze tej kosmosy!
    prezentuje się genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale swietny przepis, pewnie niedługo wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...