niedziela, 27 marca 2016

#317 Kremowy pęczak z bobem i granatem


PRZEPIS
5-6 porcji
  • 1kg bobu
  • 400g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 2 cieńsze lub 1 grubszy pęczek natki pietruszki
  • 20-25 pomidorków koktajlowych
  • 1 granat
  • garść nerkowców
  • przyprawy: 2 łyżki świeżo zmielonej kolendry, sól morska ziołowa i zwykła, pieprz czarny


W garnku zagotowuje wodę. Płuczę bób, wrzucam go do wrzątku i gotuję do miękkości (ok.25 minut). 
W drugim garnku również zagotowuję wodę (większą ilość, aby kasza lekko się rozkleiła). Cebulę kroję w piórka. Do osolonego wrzątku wrzucam kaszę pęczak i cebulę. Kaszę gotuję do miękkości.
Natkę pietruszki siekam. Pomidorki kroję na ćwiartki. Wyjmuję pestki z granatu. Nerkowce siekam.
Pod koniec gotowania kaszy, odlewam 1/2 szklanki wody z gotowania. W osobnym naczyniu łączę ją z puszką mleka kokosowego, kolendrą, solą i pieprzem. 
Ugotowaną kaszę z cebulą odlewam na sitku i przekładam do dużego garnka. Ugotowany bób odcedzam i dodaję do kaszy. Wlewam mieszankę z mlekiem kokosowym. Dodaję pietruszkę i pomidorki koktajlowe. Składniki dokładnie mieszam. W razie potrzeby dodaję więcej soli/pieprzu. Danie nakładam na talerz, a następnie posypuję z wierzchu pestkami granatu i nerkowcami.




2 komentarze :

  1. Smaka na bób mi zrobiłaś! Muszę swój rozmrozić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja coś zawsze jestem niecierpliwa jeżeli chodzi o gotowanie pęczaku, ale lubię tę kaszę. I bób, uwielbiam bób. Pięknie się wszystko komponuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...