PRZEPIS
tortownica 24cm
- 140g płatków owsianych (pełna szklanka)
- 500g ugotowanej fasoli (u mnie fasola masłowa lima, ale sprawdzi się każda inna; jeśli korzystacie z fasoli z puszki, wypłuczcie ją dokładnie na sitku i wysuszcie)
- dowolne słodzidło rozpuszczone w 3/4 szklanki ciepłej wody (u mnie stevia; ilość należy dostosować do preferowanej słodkości)
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g groszków z gorzkiej czekolady (lub posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady)
- 1 gruszka
- garstka nerkowców
Płatki owsiane rozdrabniam w mikserze. Następnie dodaję fasolę, wodę z rozpuszczonym słodzidłem, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Składniki dokładnie miksuję. Masę przekładam do miski. Wsypuję czekoladowe groszki/posiekaną czekoladę i mieszam całość. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę i wyrównuję ją z wierzchu. Gruszkę obieram, kroję w ćwiartki, wycinam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Układam je na wierzchu i lekko wciskam w masę. Nerkowce układam obok plastrów gruszek i również lekko wciskam w masę.
Ciasto piekę w 175st. przez 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiam je do całkowitego wystudzenia.
Ciasto piekę w 175st. przez 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiam je do całkowitego wystudzenia.
Ależ ma cudowną konsystencję! :)
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek! Wyglada bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i podoba mi się jego konsystencja :) uwielbiam fasolę m.in za jej uniwersalność - tyle pysznych dań można z niej stworzyć :)
OdpowiedzUsuń