piątek, 22 grudnia 2017

#344 Piernikowe naleśniki wytrawne


PRZEPIS
4 naleśniki

naleśniki (4 sztuki):
  • 1 jajko
  • 150ml mleka 
  • 50g mąki gryczanej
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta anyżu, szczypta kardamonu, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz

farsz:
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżeczki masła 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić np. miodem bądź cukrem)
  • 2 łyżki orzechów włoskich 
  • 1/4 szklanki wody
  • 150ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50-60g sera Lazur
+ dodatkowo, do dekoracji: prażone i rozdrobnione płatki migdałów, kiełki



W misce łączę jajko z mlekiem. Następnie dodaję mąkę i przyprawy. Składniki dokładnie mieszam trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiam na bok.

Przygotowuję farsz. Marchewki obieram a następnie za pomocą obieraczki wycinam marchewkowe wstążki.

Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam marchewkę, tymianek i ksylitol. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję wodę i duszę do odparowania. Dodaję posiekane orzechy włoskie i wlewam wino. Gdy nadmiar płynu odparuje a marchewka zmięknie, farsz jest gotowy.

Przechodzę do smażenia naleśników. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta i smażę naleśniki, z dwóch stron.

Na każdego naleśnika nakładam porcję farszu i posypuję go rozkruszonym serem Lazur. Naleśniki zwijam w rulony. Tak przygotowane naleśniki podsmażam na złocisty kolor (można je również zapiec w piekarniku). Gotowe naleśniki ozdabiam migdałami i kiełkami.





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...