PRZEPIS
- 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pszennej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
masa bakaliowo-cynamonowa:
- 1 szklanka rodzynek
- wrzątek
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżka cynamonu
Do miski wsypuję mąkę (oba rodzaje), cukier, dodaję olej kokosowy i jajka. Ze składników zagniatam ciasto (należy zrobić to jak najszybciej, aby zbytnio nie ogrzewać ciasta). Następnie formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je na cienki placek i wycinam ciasteczka o dowolnych kształtach (ja wycinałam koła i gwiazdki). Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na nim ciastka. Piekę je w 200st. przez ok.13-15 minut. Upieczone ciastka odstawiam do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowuję masę na przełożenie. Rodzynki wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem, odstawiam na 5 minut, a następnie odcedzam na sitku i z powrotem umieszczam w misce. Dodaję cynamon i całość blenduję na jednolitą masę. Następnie dodaję sezam i łączę go z masą za pomocą łyżki.
Na jedno ciastko wykładam porcję masy i przykrywam ją drugim ciastkiem, całość dociskam.
Zdrowa wersja markiz ;D
OdpowiedzUsuńKocham sezam! Boże to musi być cudowne :D
OdpowiedzUsuńPrzepis jest moj <3 !
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) fajny pomysł z masą:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
bardzo lubię! i już wyciągam rękę w stronę monitora by chwycić za ciacho! :) trochę rodzynki mnie odrzucają, nigdy za nimi nie przepadałam, ale myślę, że w takich ciasteczkach ich smak nie byłby dla mnie przeszkodą :)
OdpowiedzUsuńSmak rodzynek jest raczej niewyczuwalny, bo jest dużo sezamu i cynamon. Zawsze jednak możesz zastąpić rodzynki innymi dowolnymi suszonymi owocami i na pewno wyjdzie równie smacznie :)
UsuńZawsze znajdę tutaj jakiś super przepis lub inspirację. Ta masa sezamowa mnie zachwyciła, totalnie moje smaki, ale to już norma, że to co mi smakuje, smakuje i Tobie ;D
OdpowiedzUsuńDzięki za wskazówki dotyczące kupna słodyczy w Holandii ;)
Gust kulinarny chyba identyczny mamy :D
UsuńNie ma za co, cieszę się, że mogłam pomóc ;*
ta masa musi być przepyszna , mogłabym ją jeść samą :) ale w ciasteczkach pewnie jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ja na te pytania odpowiadam TAK : )
OdpowiedzUsuńMasa sezamowa! <3
OdpowiedzUsuńPieczemy dzisiaj! To nie żart :P
Pozdrawiamy!
Dajcie znać czy smakowały ;)
Usuńjeśli ciacha są baaardzo kruche, to masz mnie! kocham takie przekąski :3
OdpowiedzUsuńNo to mam Cię! :D
UsuńSuper pomysł, na pewno zrobię w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie przepisu na ciasteczka i tu proszę, coś zdrowego i w dodatku z moim ulubionym sezamem :)
OdpowiedzUsuń