PRZEPIS
4 naleśniki
naleśniki (4 sztuki):
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 50g mąki gryczanej
- przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta anyżu, szczypta kardamonu, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz
farsz:
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić np. miodem bądź cukrem)
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki wody
- 150ml wytrawnego czerwonego wina
- 50-60g sera Lazur
W misce łączę jajko z mlekiem. Następnie dodaję mąkę i przyprawy. Składniki dokładnie mieszam trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiam na bok.
Przygotowuję farsz. Marchewki obieram a następnie za pomocą obieraczki wycinam marchewkowe wstążki.
Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam marchewkę, tymianek i ksylitol. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję wodę i duszę do odparowania. Dodaję posiekane orzechy włoskie i wlewam wino. Gdy nadmiar płynu odparuje a marchewka zmięknie, farsz jest gotowy.
Przechodzę do smażenia naleśników. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta i smażę naleśniki, z dwóch stron.
Na każdego naleśnika nakładam porcję farszu i posypuję go rozkruszonym serem Lazur. Naleśniki zwijam w rulony. Tak przygotowane naleśniki podsmażam na złocisty kolor (można je również zapiec w piekarniku). Gotowe naleśniki ozdabiam migdałami i kiełkami.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń