wtorek, 26 sierpnia 2014

#232 Falafel z kokosowo-miętowym sosem i frytkami z warzyw

Długo się zabierałam za falafel, oj długo. Strasznie byłam ciekawa jego smaku, bo nigdy nie miałam okazji go spróbować. Poszukując niedawno przepisu na falafel idealny, natknęłam się na różne sposoby jego przygotowania. Ostatecznie postawiłam na recepturę z bloga Jadłonomia, a od siebie wprowadziłam tylko niewielkie zmiany.
Swoje falafele podałam z kokosowo-miętowym sosem i warzywnymi frytkami (przepis znajdziecie poniżej).
Pierwsza myśl po spróbowaniu? Falafel wchodzi na stałe do mojego menu!


Falafel

PRZEPIS (Inspiracja)
na 22 sztuki
  • 320g ekologicznej suchej ciecierzycy Symbio
  • 1 cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, majeranek, kolendra, oregano, cynamon, kurkuma
  • olej kokosowy do smażenia


Ciecierzycę wsypuję do miski, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na 8-12 godzin (ciecierzyca podwoi objętość). Po tym czasie odsączam ją i wrzucam do malaksera razem z cebulą i czosnkiem. Składniki dokładnie miksuję, do czasu, gdy masa stanie się lepka (masa po ściśnięciu w ręce powinna łatwo się skleić). Dodaję posiekaną pietruszką, sodę i przyprawy, całość mieszam. Masę odstawiam do lodówki na 1h. Po tym czasie formuję z niej kulki i lekko je spłaszczam. Falafele smażę na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym, na złocisto-brązowy kolor, na małym ogniu.



_______________

Warzywne frytki

PRZEPIS
  • 1kg marchewki
  • 1 patison
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, czosnek granulowany


Warzywa kroję w słupki (obieram tylko marchewkę) i wrzucam do miski. Dodaję olej, przyprawy i wszystko mieszam. Warzywa układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę je w 200st. przez 20 minut, a następnie zwiększam temperaturę do 220st. i dopiekam jeszcze przez ok.10 minut.

_______________


Kokosowo-miętowy sos

PRZEPIS
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)
  • 3 łyżki ekologicznej mąki kokosowej Symbio
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka


Składniki łączę ze sobą w miseczce i odstawiam na 5 minut (mąka kokosowa wchłonie w tym czasie część płynu i sos zgęstnieje).





15 komentarzy :

  1. W falafelu i warzywnych frytkach się po prostu zakochałam <3 Z tym sosem te danie musiało smakować obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powinienem się tutaj w ogóle wyrażać, gdyż moja opinia nie mogłaby być żadnym wyznacznikiem, bo ja uwielbiam ciecierzycę i wszystko, co z niej ;D
    Kokos i mięta - to uwielbiam :-]

    OdpowiedzUsuń
  3. Powaliłaś mnie na kolana *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twojego bloga, naprawdę. Co przepis, to lepszy :) Zapewniam Cię, że falafel zrobię na obiad jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też długo się za nie zabieram! I również miałam je robić z przepisu Jadłonomi:) Zdecydowanie muszę zrobić, i to z tymi frytkami :)

    Dziękuję za radę odnośnie puree :) Póki co mała dynia - jeden słoiczek, ale w planach mam właśnie zawekować większe jej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam! są najlepsze jakie jadłam i zawsze je robię ;) poza tym frytki z warzyw też na stałe weszły do mojego 'menu' :D a sos koniecznie wypróbuję! a teraz, pytanie...Czy mogę wpaść na tak pyszny obiad? <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł na obiad świetny. Szczęka mi opada kiedy pomyślę kiedy to wszystko zrobione jest z roślinnych produktów :>

    OdpowiedzUsuń
  8. falafele zawsze mnie intrygowały! świetny obiad ci wyszedł (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdy falafel to dobry falafel! :D
    Mam nadzieję, że coś jeszcze dla mnie zostawiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis juz zapisalam bo wyszły ci cudownie i bardzo zachecaja <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. te frytki to ja poproszę ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Fakt, wyszły jak malowane a z falafelem to nie taka łatwa sprawa no i ten sosik, mhmhm... Zapraszam serdecznie na naleśniki jeśli tylko masz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...