niedziela, 24 sierpnia 2014

#231 Tarta z jabłkami, kozim serem i rozmarynem

O smaku dzisiejszej tarty mogłabym napisać jakiś poemat. Klasyczna i prosta, a mimo to naprawdę zachwyca. Osoba, która wymyśliła połączenie jabłek, miodu i rozmarynu powinna dostać Nobla.

p.s. Ciasta kruchego nie warto uzdrawiać, wiem z doświadczenia. Takie robione z proporcji 3:2:1 (mąka:masło:jajko) zawsze świetnie wychodzi.

p.s.2. Jabłka można zastąpić figami lub gruszkami, będzie równie smacznie.




PRZEPIS
forma do tarty o śr.28cm

ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 300g ricotty
  • 150g serka koziego do smarowania
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • przyprawy: pieprz kolorowy, sól morska ziołowa, rozmaryn


Ze składników zagniatam ciasto (można użyć malaksera), formuję kulę, owijam ją folią i wkładam do lodówki na 1h.

Ricottę łączę z serkiem kozim. Dodaję mąkę, sól i pieprz.

Jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam z nich gniazda nasienne, a następnie kroję w plastry. Na patelnię wlewam wodę, dodaję miód i plastry jabłek. Wsypuję posiekane orzechy, rozmaryn, sól i pieprz. Całość duszę do czasu, gdy jabłka staną się miękkie i nadmiar płynu z patelni odparuje.

Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję. Przekładam je do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem (brzegi i spód) i podpiekam w 200st. przez 15 minut.

Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika. Smaruję go mieszanką serków, a na wierzch wykładam uduszone jabłka. Tartę wstawiam do piekarnika i piekę jeszcze przez 30 minut.




Jedz polskie jabłka


17 komentarzy :

  1. U mnie zamrażarce leży porcja ciasta kruchego na tartę, więc buszując w poszukiwaniu pomysłu na nią trafiłam do Ciebie :) Podoba mi się opcja użycia sera Ricotty do nadzienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłka i rozmaryn, mmm... boska ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ciasta kruchego nie można uzdrawiać, zresztą jak większości tradycyjnych wypieków :D
    Ale podoba mi się to nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, uwielbiam tarty :) Chociaż żeby dać do nich zioła, to nigdy bym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to połączenie smaków jest zdecydowanie bardzo kuszące, także tarta musiała świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. osobiście uwielbiam słodko-słone połączenia. aż wstyd się przyznać, że jeszcze nigdy tarty nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabym napisać ten poemat nawet bez próbowania !

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie słodko-słone połączenia, zwłaszcza, jeśli chodzi o jabłuszko ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie podobne smaki :)
    Musiała być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszyscy się zachwycają połączeniem jabłka z rozmarynem, a ja jeszcze ich razem nie łączyłam. Chyba czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te składniki są wprost stworzone dla siebie, spróbuj koniecznie! ;)

      Usuń
  12. Zapowiada się ciekawy smak :))
    Dzięki za udział w akcji :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziewczyno, jestes cudownym kocharzem!
    jakbys miala co najmniej 20 lat doswiadczenia!
    moge do Ciebie wpasc? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojejku, dziękuję bardzo :**
      Jasne, wpadaj! ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...