poniedziałek, 14 kwietnia 2014

#173 Duszone warzywa z tofu i pistacjami

Będąc w sobotę na zakupach nie mogłam przejść obok nich obojętnie. O czym mowa? O szparagach! Niby zwyczajne i łatwe w przygotowaniu, ale jednak wyjątkowe. Często serwowane są jako dodatek do wykwintnych dań, np. z holenderskim sosem. Ja postawiłam dziś na klasyczną wersję, podkreślającą ich delikatny smak. Podałam je z innymi warzywami i tofu, do którego naprawdę warto się przekonać. Szybkie danie, a efekt końcowy naprawdę zachwyca :).



PRZEPIS
1 porcja
duszone warzywa:
  • 250g zielonych szparagów
  • 1/2 buraka
  • 1/4 dużej marchewki
  • przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz kolorowy
  • olej kokosowy
marynowane tofu:
  • kawałek tofu naturalnego (ok.70g)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
+dodatkowo: 
  • 70g cieciorki z puszki
  • garstka pistacji i nasion słonecznika


Szparagi wyginam, aby się przełamały i wyrzucam ich zdrewniałą część. Buraka i marchew obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa gotuję/paruję do miękkości w naczyniu do gotowania na parze. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy i podsmażam na nim ugotowane warzywa. W trakcie smażenia dodaję cieciorkę i przyprawy.
Tofu kroję w kostkę i podsmażam na naoliwionej patelni. Następnie dodaję do niego cukier i sos sojowy. Składniki mieszam i chwilę podsmażam (do odparowania sosu sojowego).
Pistacje i nasiona słonecznika siekam.
Na talerz wykładam uduszone na maśle warzywa, na wierzch wykładam tofu, a całość posypuję posiekanymi orzechami.

      





15 komentarzy :

  1. O robiłam bardzo podobne tylko, że z makaronem! :D Pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obiad idealny :) nawet nie wiesz jak ogromnej ochoty na szparagi mi narobiłaś! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, uwielbiam takie kolorowe, warzywne dania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te tofu, Ma taki charakterystyczny smak <3 Jak tylko będzie sezon na szparagi to z chęcią wypróbuję twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozazdrościć tak pysznego obiadku <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ruszę na polowanie na szparagi :D uwielbiam je!! a twoje danie pewnie jest tak pyszne, że mam ochotę jak najszybciej je odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz, że nigdy nie jadłam szparagów? Masz pomysł jak sprawić, żeby za pierwszym razem mi posmakowały? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm..może właśnie z dodatkiem jakiegoś sosu spróbuj? Choć jestem przekonana, że tak zwyczajnie podane też by Ci posmakowały-są bardzo delikatne w smaku ;)

      Usuń
  8. Swietna prozycja z tofu , taki obiad jest napewno mega pyszny , zdrowy i swietnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia!
    Muszę w końcu kupić tofu bo już od dawna mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. danie w moim guście, chętnie bym go spróbowała ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie w ogóle można kupić tofu? Jakoś nie jest nam z nim po drodze i jeszcze go nie spotkałam na sklepowych półkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję zwykle w supermarketach (np.w Carrefourze) lub w sklepach ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  12. Muszę wreszcie dorwać tofu! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...