wtorek, 9 września 2014

#238 Dyniowe burgery z makiem, brioche, salsa z mango & wege majonez

Zapraszam na post-tasiemiec!

Danie jest dość złożone, ale warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, oj warto! Bo czy muszę kogoś przekonywać, że burgery lepiej smakują w świeżo upieczonych bułkach i z własnoręcznie przygotowanym sosem? :)

Jeśli chodzi o organizację przygotowań, to proponuję dzień wcześniej ugotować kaszę pęczak, upiec bakłażana i przygotować majonez. Następnego dnia najlepiej zacząć od przygotowania brioche, a gdy ciasto będzie rosnąć, można upiec burgery. W tym czasie można przygotować salsę i wstawić ją do lodówki, aby smaki się przegryzły. Gdy burgery się upieką, pieczemy bułki. Burgery dyniowe można ewentualnie lekko podgrzać przed podaniem (np. w mikrofali/na patelni). W ten sposób skrócicie czas przygotowań do minimum.


p.s. Z wyjątkiem bułek wszystkie elementy dania są wegańskie.


Dyniowe burgery z makiem

PRZEPIS
na 11 burgerów
  • 1/2 średniego bakłażana (ok.200g)
  • 1 duża cebula
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej bułki tartej
  • 2 łyżki maku
  • przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz, czosnek granulowany


Bakłażana owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200st. Piekę go przez 30 minut. Gdy lekko ostygnie, kroję go w drobną kostkę. Cebulę drobno siekam i przelewam wrzątkiem na sitku. Warzywa przekładam do miski.
W malakserze krótko blenduję kaszę pęczak z puree z dyni. Masę przekładam do miski z warzywami. Dodaję bułkę tartą, mak i całość doprawiam do smaku.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka smaruję go odrobiną oleju (ja użyłam rozpuszczonego oleju kokosowego). Następnie formuję burgery. Piekę je w 200st. przez 40-45 minut (w połowie czasu należy przewrócić burgery na drugą stronę). 




_____________________________________

Pikantna salsa mango-awokado

PRZEPIS
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mango
  • sok z małej limonki
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól

Awokado i mango obieram oraz kroję w kostkę. Dodaję sok z limonki i przyprawy.



_____________________________


Wegański majonez

PRZEPIS (Inspiracja)
  • 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka soku jabłkowego 100%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 szklanka oleju (u mnie Omega 3)


Do malaksera wlewam mleko sojowe, ocet i sok jabłkowy.Składniki miksuję 2-3 minuty. Następnie dodaję musztardę, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Miksuję dalej przez 7-8 minuty. Nie przerywając miksowania, wlewam bardzo cienkim strumieniem olej i miksuję całość jeszcze 2-3 minuty. Gotowy majonez przekładam do słoika i wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężał (najlepiej zostawić go na całą noc).


__________________________________

Brioche - francuskie bułki maślane

PRZEPIS (Inspiracja)
na 4 b.duże bułki
  • 260g mąki pszennej + sporo do podsypywania
  • 20g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 70ml ciepłego mleka (u mnie roślinne)
  • 3 jajka
  • 100g miękkiego masła
+dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, mak


Mąkę przesiewam do miski. Dodaję cukier, sól i drożdże. Suche składniki mieszam i zaczynam stopniowo dodawać mleko, jajka i masło (można połączyć składniki ręczenie, ale łatwiej będzie za pomocą robota kuchennego lub miksera) (Uwaga! Ciasto będzie się mocno lepiło i będzie dosyć rzadkie, ale takie ma być.). Masę przekładam do wysmarowanej odrobiną oleju/oliwy miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w  ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie posypuję blat mąką i wykładam ciasto. Stopniowo dodaję porcje mąki i wyrabiam ciasto ręką (nie należy dodawać zbyt dużo mąki; ciasto jednak powinno ładnie odchodzić od rąk). Ciasto dzielę na 4 części, formuję z nich kule, spłaszczam je (bułki sporo wyrosną) i układam w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce bełtam żółtko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smaruję każdą bułeczkę tą mieszanką i posypuję je makiem. Bułeczki piekę w 180st. przez 25 minut.

p.s. Bułki są na tyle duże, że spokojnie można zmieścić w nich 2 burgery.


________________________


22 komentarze :

  1. Co jak co ale takiego burgera to bym sobie nie odmówiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy mogę wpaśc do Ciebie na to cudo?*-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie warto poswiecic na to czas <3 !

    OdpowiedzUsuń
  4. Osz kurczę, burger to haniebnie zapomniane przeze mnie danie .__. Dziękuję za przypomnienie! ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pyszne rzeczy robisz, że aż mam ochotę się od razu za to wszystko zabrać i robić. Tylko kto by u mnie tyle zjadł? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opcji jest kilka: 1.możesz nadmiar bułek i burgerów zamrozić, 2. możesz zmniejszyć proporcje np. o połowę, 3. możesz poczęstować rodzinę lub znajomych, jestem pewna, że będzie im smakowało ;))

      Usuń
    2. Ja bym mroziła, chociaż pewnie nie byłoby takiej potrzeby :D

      Usuń
  6. W jakiej restauracji takie pyszności podają, to chętnie przyjadę!? *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być raj dla podniebienia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. naprawdę świetne burgery! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie burgery mogłabym jeść codziennie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. tyle dobroci w jednym wpisie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj wspaniałe!!!Szkoda, że jedyne co mi teraz pozostaje to tylko radość dla oka i burczenie w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jeny... aż zgłodniałam..!! Tyle pysznych rzeczy w jednym poście! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychota, a ja właśnie zamierzam odstawić mięso forever!

    OdpowiedzUsuń
  14. jak widzę te wszystkie pyszności, to od razu robię się głodna! cudowne smaki, każde z osobna uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z tych wszystkich cudownych dań wybieram burgery i salsą i jeszcze w tym tygodniu sobie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Burgery dyniowe? Jestem za. :) Zdecydowanie fantastyczny pomysł i zostanie skradziony, zapewniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile pysznych przepisów w jednym poście! Jednak to na te burgery ostatnio czekałam i teraz śmiało mogę zdeklarować, że je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...