niedziela, 11 stycznia 2015

#270 Migdałowe biscotti z orzechami i nutą pomarańczy

Zapraszam po przepis na zdrowszą wersję biscotti (zwane inaczej cantucci lub cantuccini), czyli tradycyjnych włoskich ciasteczek. Są kruche, chrupiące i bardzo orzechowe. Najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie.



PRZEPIS
na 16 sztuk
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
  • 120g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
  • 100g mąki gryczanej + trochę do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ekologicznych orzechów brazylijskich Symbio
  • 100g suszonych moreli (u mnie niesiarkowane)
  • skórka z 1 pomarańczy + 1 łyżeczka soku z pomarańczy


Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę oraz sok z pomarańczy i łączę wszystkie składniki. Orzechy i morele siekam, a następnie dodaje je do masy i całość mieszam. Blat podsypuję mąką (obficie, ponieważ masa będzie luźna i klejąca), wykładam masę i dzielę ją na pół. Formuję dwa płaskie 'bochenki' (1,5-2cm grubości) i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko podsypaną mąką. Bochenki układam zachowując odstęp między nimi. Piekę je w 180st. przez 30 minut. Po tym czasie wyjmuję 'bochenki' i kroję je na ukos, na 'kromeczki' (1,5-2cm grubości). Biscotti wstawiam do piekarnika i dopiekam przez kolejne 15 minut (w połowie czasu przewracam je na drugą stronę).
Upieczone biscotti odstawiam do całkowitego ostudzenia i przekładam do słoika.






______________

Ekologiczna mąka migdałowa Symbio

Informacje ogólne
  • kraj pochodzenia: Hiszpania
  • masa netto: 500g
"Mąka z migdałów jest produktem naturalnie bezglutenowym. Powstaje ze zmielonych, blanszowanych nasion migdałowca."

Właściwości

Migdały stosuje się przy dolegliwościach płuc, m.in. przy kaszlu i astmie. Są to jedyne orzechy, które nie zakwaszają krwi, a ją alkalizują.
Mąka migdałowa to źródło fosforu, magnezu, wapnia, potasu, żelaza oraz witaminy E. Jest ona bogata w białko, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zastosowanie

Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się jako składnik wszelkich słodkich wypieków- ciast, tortów, ciasteczek (jest to głównyskładnik francuskich makaroników), itp. Można ją również wykorzystywać jako naturalny zagęszczacz do sosów i zup oraz jako posypkę do dań wytrawnych (z mąki migdałowej i płatków drożdżowych można przygotować wegański parmezan).

"Z mąki migdałowej można przygotować pyszny napój migdałowy - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy."

_____

O ekologicznych orzechach brazylijskich Symbio przeczytacie TUTAJ.


Źródło informacji:
-"Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" H.Kunachowicz
-"Odżywianie dla zdrowia. tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu." Paul Pitchford
-opakowanie produktu Symbio


11 komentarzy :

  1. och piękności porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, dobrze, że trafiłam na Twojego bloga, bo chociaż poznałam orzechy brazylijskie, na które wcześniej nie zwróciłam uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam biscotti!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie apetyczne! chyba się pokuszę o zrobienie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maczane w czarnej kawie są najlepsze! Śliczne zdjęcia, fajny przepis. I pomysleć, że może uda mi się próbować oryginalnych, włoskich <3

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny przpis do zrobienia <3 !

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mnie kuszą te ciastka, tak żeby maczać w kawie mimo, że nigdy ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciastka, filiżanka kawy i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...