Zapraszam po przepis na zdrowszą wersję biscotti (zwane inaczej cantucci lub cantuccini), czyli tradycyjnych włoskich ciasteczek. Są kruche, chrupiące i bardzo orzechowe. Najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie.
PRZEPIS
na 16 sztuk
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
- 120g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
- 100g mąki gryczanej + trochę do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g ekologicznych orzechów brazylijskich Symbio
- 100g suszonych moreli (u mnie niesiarkowane)
- skórka z 1 pomarańczy + 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę oraz sok z pomarańczy i łączę wszystkie składniki. Orzechy i morele siekam, a następnie dodaje je do masy i całość mieszam. Blat podsypuję mąką (obficie, ponieważ masa będzie luźna i klejąca), wykładam masę i dzielę ją na pół. Formuję dwa płaskie 'bochenki' (1,5-2cm grubości) i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko podsypaną mąką. Bochenki układam zachowując odstęp między nimi. Piekę je w 180st. przez 30 minut. Po tym czasie wyjmuję 'bochenki' i kroję je na ukos, na 'kromeczki' (1,5-2cm grubości). Biscotti wstawiam do piekarnika i dopiekam przez kolejne 15 minut (w połowie czasu przewracam je na drugą stronę).
Upieczone biscotti odstawiam do całkowitego ostudzenia i przekładam do słoika.
______________
Ekologiczna mąka migdałowa Symbio
Informacje ogólne
- kraj pochodzenia: Hiszpania
- masa netto: 500g
"Mąka z migdałów jest produktem naturalnie bezglutenowym. Powstaje ze zmielonych, blanszowanych nasion migdałowca."
Właściwości
Migdały stosuje się przy dolegliwościach płuc, m.in. przy kaszlu i astmie. Są to jedyne orzechy, które nie zakwaszają krwi, a ją alkalizują.
Mąka migdałowa to źródło fosforu, magnezu, wapnia, potasu, żelaza oraz witaminy E. Jest ona bogata w białko, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zastosowanie
Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się jako składnik wszelkich słodkich wypieków- ciast, tortów, ciasteczek (jest to głównyskładnik francuskich makaroników), itp. Można ją również wykorzystywać jako naturalny zagęszczacz do sosów i zup oraz jako posypkę do dań wytrawnych (z mąki migdałowej i płatków drożdżowych można przygotować wegański parmezan).
"Z mąki migdałowej można przygotować pyszny napój migdałowy - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy."
_____
O ekologicznych orzechach brazylijskich Symbio przeczytacie TUTAJ.
Źródło informacji:
-"Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" H.Kunachowicz
-"Odżywianie dla zdrowia. tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu." Paul Pitchford
-opakowanie produktu Symbio
och piękności porywam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, dobrze, że trafiłam na Twojego bloga, bo chociaż poznałam orzechy brazylijskie, na które wcześniej nie zwróciłam uwagi.
OdpowiedzUsuńuwielbiam biscotti!
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Kradę kilka ;)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne! chyba się pokuszę o zrobienie!
OdpowiedzUsuńMaczane w czarnej kawie są najlepsze! Śliczne zdjęcia, fajny przepis. I pomysleć, że może uda mi się próbować oryginalnych, włoskich <3
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńkolejny przpis do zrobienia <3 !
OdpowiedzUsuńZawsze mnie kuszą te ciastka, tak żeby maczać w kawie mimo, że nigdy ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastka, filiżanka kawy i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuń