Dostać dynię w prezencie? Bezcenne! I kto by pomyślał, że dynia może wywołać tyle radości... :)
Dzisiaj podrzucam Wam kolejny pomysł na jej wykorzystanie. Upiekłam ją, dodałam domowe pesto, śmietankę kokosową i dużo pietruszki.
p.s. Zachęcam do przeczytania krótkiej notatki o nowych, ekologicznych produktach Symbio użytych w poniższym przepisie (notatkę znajdziecie pod przepisem).
Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia fanpage'u Symbio na Facebooku.
PRZEPIS
pieczona dynia
- 1/2 małej dyni hokkaido (ok.1,1kg)
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
pesto:
- 25g ekologicznego maku niebieskiego Symbio
- 50g ekologicznych orzechów brazylijskich Symbio
- 30g roszponki
- 1/2 pęczka pietruszki (lub kolendry)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
+dodatkowo:
- 80g śmietanki kokosowej*
- kilka gałązek pietruszki do ozdoby (lub kolendry)
Dynię myję i szoruję od strony skórki, nie obieram. Kroję ją w długie, dość cienkie plastry. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry dyni polewam oliwą z oliwek. Piekę je w 220st. przez 20-25 minut.
W międzyczasie przygotowuję pesto. Mak mielę na mączkę makową i przesypuję do miksera. Dodaję orzechy, roszponkę, pietruszkę i sok z cytryny. Zaczynam miksować składniki i stopniowo wlewam oliwę z oliwek. Pesto przyprawiam solą i pieprzem.
Na talerz wykładam upieczone kawałki dyni. Układam na nich pesto i śmietankę kokosową. Całość posypuję posiekaną pietruszką.
*można ją zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego lub dowolnym miękkim serem, np. serkiem kozim, ricottą czy też mascarpone
Orzechy brazylijskie są skarbnicą selenu- mikroelementu niezbędnego m.in. do przemiany hormonów tarczycy oraz chroniącego nas przed stresem oksydacyjnym.
Już 1-2 orzechy brazylijskie dziennie wystarczą, aby zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na ten składnik (u mężczyzn wynosi ono 70μg, a u kobiet 60μg).
Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz takich składników mineralnych jak: magnez, żelazo, wapń, potas, czy witaminy z grupy B.
W międzyczasie przygotowuję pesto. Mak mielę na mączkę makową i przesypuję do miksera. Dodaję orzechy, roszponkę, pietruszkę i sok z cytryny. Zaczynam miksować składniki i stopniowo wlewam oliwę z oliwek. Pesto przyprawiam solą i pieprzem.
Na talerz wykładam upieczone kawałki dyni. Układam na nich pesto i śmietankę kokosową. Całość posypuję posiekaną pietruszką.
*można ją zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego lub dowolnym miękkim serem, np. serkiem kozim, ricottą czy też mascarpone
Ekologiczne orzechy brazylijskie Symbio
Informacje ogólne
- kraj pochodzenia: Boliwia
- masa netto: 100g
"Orzechy brazylijskie należą do najbardziej cenionych orzechów świata, w smaku przypominają migdały."
Właściwości
Orzechy brazylijskie są skarbnicą selenu- mikroelementu niezbędnego m.in. do przemiany hormonów tarczycy oraz chroniącego nas przed stresem oksydacyjnym.
Już 1-2 orzechy brazylijskie dziennie wystarczą, aby zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na ten składnik (u mężczyzn wynosi ono 70μg, a u kobiet 60μg).
Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz takich składników mineralnych jak: magnez, żelazo, wapń, potas, czy witaminy z grupy B.
Zastosowanie
Orzechy brazylijskie to świetny dodatek do wielu dań. Można je wykorzystywać do słodkich wypieków (ciast, ciasteczek) i deserów, do produkcji domowego masła orzechowego, jako składnik pesto, jako posypka do dań wytrawnych np. z kaszą czy makaronem (wystarczy je posiekać i podprażyć na suchej patelni) i do sałatek. Świetnie podkreślają smak serów pleśniowych. Mogą również stanowić samodzielną przekąskę.
Orzechy brazylijskie to świetny dodatek do wielu dań. Można je wykorzystywać do słodkich wypieków (ciast, ciasteczek) i deserów, do produkcji domowego masła orzechowego, jako składnik pesto, jako posypka do dań wytrawnych np. z kaszą czy makaronem (wystarczy je posiekać i podprażyć na suchej patelni) i do sałatek. Świetnie podkreślają smak serów pleśniowych. Mogą również stanowić samodzielną przekąskę.
Ekologiczny mak niebieski Symbio
Informacje ogólne
- kraj pochodzenia: Turcja
- masa netto: 400g
Właściwości
Mak stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika (20,5g/100g). Jest bogaty w następujące składniki mineralne: wapń (1266mg/100g), magnez (458mg/100g), potas (963mg/100g), fosfor (1022mg/100g) czy żelazo (8,1mg/100g).
Zastosowanie
Nasiona maku można wykorzystywać do posypywania pieczywa (bułek i chlebów). Po zmieleniu na mączkę mak może stanowić naturalny zagęszczacz do sosów, składnik placuszków, naleśników i innych wyrobów mącznych. Mak świetnie nadaje się do panierowania ryb czy mięs.
Jest to również niezastąpiony składnik świątecznych deserów i wypieków (makówek, mazurków, makowców, strucli) oraz pierożków z makiem.
Źródło informacji:
-"Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. (tom I)" redakcja naukowa J.Gawęcki
-"Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" H.Kunachowicz
-opakowania produktów Symbio
świetne! od razu zatęskniłam za dynią :) podoba mi się to, ze podajesz ją z mleczkiem kokosowym, jeszcze bardziej mam ochotę na to danie :)
OdpowiedzUsuńzmieniłam bloga, teraz tutaj - www.anappleeveryday.blogspot.com
Nie jadłam jeszcze dyni ...
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię hokkaido, a pomysł na pesto świetny!
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym przepisem! :)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać teraz dynię ja się pytam!
OdpowiedzUsuńSałatka idealnie trafia w moje smakowe gusta, wiesz co dobre ! :D
niby tak prosto ale pyszne i piekne <3 !
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że dynię w prezencie też chciałabym dostać hehe ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń