czwartek, 25 grudnia 2014

#268 Barszcz wigilijny

Dodaję przepis z lekkim opóźnieniem, tegoroczna Wigilia już przecież za nami...
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić taki barszcz poza okresem świątecznym.
To najlepszy barszcz jaki jadłam. Aromatyczny, o intensywnym kolorze i wyjątkowym smaku.  Zachęcam do wypróbowania przepisu!

(Po przepis na pierogi z poniższych zdjęć zapraszam tutaj.)



PRZEPIS   (inspiracja)
  • 4 duże buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka korzenia selera (ok.100g)
  • 2 jabłka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych grzybów
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 3l wody
  • 120ml nektaru z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki octu winnego
  • przyprawy: 7-8 ziaren ziela angielskiego, 7-8 goździków, 5-6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 3 łyżki majeranku, sól, pieprz


Buraki obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i wrzucam do dużego garnka. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obieram i w całości wrzucam do garnka. Dodaję pokrojone w ćwiartki jabłka (nie obieram ich, usuwam z nich tylko gniazda nasienne), łodygi selera (każdą kroję na 3 części), obrane ząbki czosnku, suszone grzyby i powidła śliwkowe. Wsypuję również przyprawy (wszystkie oprócz soli i pieprzu). Składniki zalewam wodą i doprowadzam całość do zagotowania. Następnie zmniejszam ogień do minimum i gotuję barszcz przez godzinę. Wlewam nektar z czarnej porzeczki i ocet winny oraz dodaję majeranek. Barszcz zostawiam na noc.
Następnego dnia dokładnie odcedzam zupę (tak, aby pozostał sam wywar). Przed podaniem podgrzewam go i doprawiam solą oraz pieprzem. Barszcz podaję z dodatkami, np. z pierogami [KLIK] lub z uszkami [KLIK].




Lekkie Święta Wigilia 2014


5 komentarzy :

  1. Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy ten dodatek powidel!
    Generalnie - inspirujacy przepis, a efekt wyglada bardzo smacznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yuummy!!! It looks delicious dear!!

    Thanks for share it!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzę, że był najlepszy! Teraz żałuję, że u mnie nie było w tym roku ;<

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...