Dodaję przepis z lekkim opóźnieniem, tegoroczna Wigilia już przecież za nami...
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić taki barszcz poza okresem świątecznym.
To najlepszy barszcz jaki jadłam. Aromatyczny, o intensywnym kolorze i wyjątkowym smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
(Po przepis na pierogi z poniższych zdjęć zapraszam tutaj.)
PRZEPIS (inspiracja)
- 4 duże buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ćwiartka korzenia selera (ok.100g)
- 2 jabłka
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych grzybów
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 3l wody
- 120ml nektaru z czarnej porzeczki
- 2 łyżki octu winnego
- przyprawy: 7-8 ziaren ziela angielskiego, 7-8 goździków, 5-6 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 3 łyżki majeranku, sól, pieprz
Buraki obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i wrzucam do dużego garnka. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obieram i w całości wrzucam do garnka. Dodaję pokrojone w ćwiartki jabłka (nie obieram ich, usuwam z nich tylko gniazda nasienne), łodygi selera (każdą kroję na 3 części), obrane ząbki czosnku, suszone grzyby i powidła śliwkowe. Wsypuję również przyprawy (wszystkie oprócz soli i pieprzu). Składniki zalewam wodą i doprowadzam całość do zagotowania. Następnie zmniejszam ogień do minimum i gotuję barszcz przez godzinę. Wlewam nektar z czarnej porzeczki i ocet winny oraz dodaję majeranek. Barszcz zostawiam na noc.
Następnego dnia dokładnie odcedzam zupę (tak, aby pozostał sam wywar). Przed podaniem podgrzewam go i doprawiam solą oraz pieprzem. Barszcz podaję z dodatkami, np. z pierogami [KLIK] lub z uszkami [KLIK].
Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem! ;)
UsuńBardzo ciekawy ten dodatek powidel!
OdpowiedzUsuńGeneralnie - inspirujacy przepis, a efekt wyglada bardzo smacznie!
:)
Yuummy!!! It looks delicious dear!!
OdpowiedzUsuńThanks for share it!
Wierzę, że był najlepszy! Teraz żałuję, że u mnie nie było w tym roku ;<
OdpowiedzUsuń