wtorek, 23 grudnia 2014

#267 Orkiszowe pierogi z trzema farszami

Idealny dodatek do wigilijnego barszczu. 

p.s. Pierogi z farszami II i III są wegańskie.
p.s.2. Przepis na barszcz wigilijny znajdziecie tutaj.



PRZEPIS
na ok.120 pierogów

ciasto:
  • 1kg mąki orkiszowej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, wody i szczypty soli dokładnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 12 części. Blat/stolnicę posypuję mąką. Każdą część cienko rozwałkowuję i wycinam kółka. Nadziewam je farszem (przepisy poniżej), brzegi zwilżam wodą i zlepiam pierożki.


Pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję je od razu lub wrzucam na patelnię i podsmażam na złocisty kolor.
_______________

farsz I:
  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 50g suchej kaszy gryczanej
  • 120g wędzonego twarogu
  • przyprawy: 1 łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz

Marchewki obieram i kroję wzdłuż w ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam marchewki i smażę je do miękkości. Dodaję miód, rozmaryn i posiekane orzechy włoskie.




farsz II:
  • 2 duże cebule
  • 180g tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz

Cebulę kroję w piórka, a następnie podsmażam na oleju, aby się zeszkliła. Dodaję rozkruszone tofu i koperek. Całość doprawiam co smaku.




farsz III:
  • 50g suchego ryżu
  • 50g kiszonej kapusty
  • 200g ugotowanej fasoli* (u mnie mieszanka flażoletki z fasolą czerwoną)
  • 50g suszonej żurawiny
  • 30g płatków migdałów 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy; 1/3 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz

Ryż gotuję. Kapustę drobno siekam i wrzucam do miski. Dodaję ugotowany ryż, fasolę, żurawinę, migdały, sos sojowy i przyprawy do smaku. 

*można użyć fasoli z puszki, należy wtedy dokładnie ją wypłukać przed użyciem




Wigilia 2014 Pierogi wigilijne Lekkie Święta


3 komentarze :

  1. Istny raj dla takich pierogoholików jak ja! Świetne pomysły na farsze, z pewnością wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsze brzmią bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne pomysły na farsz! u mnie też będą orkiszowe, jednak tradycyjne - z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...