Idealny dodatek do wigilijnego barszczu.
p.s. Pierogi z farszami II i III są wegańskie.
p.s.2. Przepis na barszcz wigilijny znajdziecie tutaj.
PRZEPIS
na ok.120 pierogów
ciasto:
- 1kg mąki orkiszowej
- 2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Z mąki, wody i szczypty soli dokładnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 12 części. Blat/stolnicę posypuję mąką. Każdą część cienko rozwałkowuję i wycinam kółka. Nadziewam je farszem (przepisy poniżej), brzegi zwilżam wodą i zlepiam pierożki.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję je od razu lub wrzucam na patelnię i podsmażam na złocisty kolor.
_______________
farsz I:
- 2 duże marchewki
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 50g suchej kaszy gryczanej
- 120g wędzonego twarogu
- przyprawy: 1 łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz
Marchewki obieram i kroję wzdłuż w ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam marchewki i smażę je do miękkości. Dodaję miód, rozmaryn i posiekane orzechy włoskie. W międzyczasie gotuję kaszę. Marchewkę łączę z kaszą i dodaję rozkruszony w palcach twaróg. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
farsz II:
- 2 duże cebule
- 180g tofu naturalnego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz
Cebulę kroję w piórka, a następnie podsmażam na oleju, aby się zeszkliła. Dodaję rozkruszone tofu i koperek. Całość doprawiam co smaku.
farsz III:
- 50g suchego ryżu
- 50g kiszonej kapusty
- 200g ugotowanej fasoli* (u mnie mieszanka flażoletki z fasolą czerwoną)
- 50g suszonej żurawiny
- 30g płatków migdałów
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz
Ryż gotuję. Kapustę drobno siekam i wrzucam do miski. Dodaję ugotowany ryż, fasolę, żurawinę, migdały, sos sojowy i przyprawy do smaku.
Istny raj dla takich pierogoholików jak ja! Świetne pomysły na farsze, z pewnością wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńFarsze brzmią bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńświetne pomysły na farsz! u mnie też będą orkiszowe, jednak tradycyjne - z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuń