Idealny dodatek do wigilijnego barszczu. 
p.s. Pierogi z farszami II i III są wegańskie.
p.s.2. Przepis na barszcz wigilijny znajdziecie tutaj.
PRZEPIS
na ok.120 pierogów
ciasto:
- 1kg mąki orkiszowej
 - 2 szklanki ciepłej wody
 - szczypta soli
 
Z mąki, wody i szczypty soli dokładnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 12 części. Blat/stolnicę posypuję mąką. Każdą część cienko rozwałkowuję i wycinam kółka. Nadziewam je farszem (przepisy poniżej), brzegi zwilżam wodą i zlepiam pierożki.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję je od razu lub wrzucam na patelnię i podsmażam na złocisty kolor.
_______________
farsz I:
- 2 duże marchewki
 - 1 łyżka miodu
 - 1/3 szklanki orzechów włoskich
 - 50g suchej kaszy gryczanej
 - 120g wędzonego twarogu
 - przyprawy: 1 łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz
 
Marchewki obieram i kroję wzdłuż w ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam marchewki i smażę je do miękkości. Dodaję miód, rozmaryn i posiekane orzechy włoskie. W międzyczasie gotuję kaszę. Marchewkę łączę z kaszą i dodaję rozkruszony w palcach twaróg. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
farsz II:
- 2 duże cebule
 - 180g tofu naturalnego
 - 1 łyżeczka posiekanego koperku
 - przyprawy: sól, pieprz
 
Cebulę kroję w piórka, a następnie podsmażam na oleju, aby się zeszkliła. Dodaję rozkruszone tofu i koperek. Całość doprawiam co smaku.
farsz III:
- 50g suchego ryżu
 - 50g kiszonej kapusty
 - 200g ugotowanej fasoli* (u mnie mieszanka flażoletki z fasolą czerwoną)
 - 50g suszonej żurawiny
 - 30g płatków migdałów
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz
 
Ryż gotuję. Kapustę drobno siekam i wrzucam do miski. Dodaję ugotowany ryż, fasolę, żurawinę, migdały, sos sojowy i przyprawy do smaku. 
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)


Istny raj dla takich pierogoholików jak ja! Świetne pomysły na farsze, z pewnością wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńFarsze brzmią bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńświetne pomysły na farsz! u mnie też będą orkiszowe, jednak tradycyjne - z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuń