Pierwsze słoiki z dyniowym puree skończone. Na tym oczywiście nie poprzestaję i piekę kolejnego pomarańczowego giganta. Chcę wykorzystać sezon w pełni, bo dynia ma duży potencjał. Pomysły na jej przyrządzenie po prostu się nie kończą.
PRZEPIS
- 120g ekologicznej soczewicy brązowej Symbio
- 1 szklanka puree z dyni
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oleju z pestek dyni
- przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki imbiru, pieprz, sól
Soczewicę zalewam wodą i moczę 8-12h. Następnie gotuję ją przez ok.8 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzam i przekładam do miski/malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję wszystko na jednolitą masę. Hummus podaję ze świeżymi warzywami (u mnie marchewka i rzepa).
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDyniowy hummus? Świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńPotencjał dyni jest niezmierzony, o tak. :) Chętnie bym spróbowała takiego hummusu.
OdpowiedzUsuńPomysł pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńKażdy hummus ma w sobie coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńZarówno hummus jak i dynię uwielbiam, a połączenie ich razem to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńRacja, z tej dyni można zrobić masę innych pyszności, począwszy od dań słodkich, aż do dań wytrawnych, przekąsek :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuńdyniowy hummus już za mną w wersji klasycznej i jestem nim po prostu oczarowana , chętnie dodam do kolejnego soczewicę tak jak ty ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę spróbować tego hummus'u! :)
OdpowiedzUsuńhummus z dyni poza klasykiem był najlepszych jaki jadłam, zresztą ciągle smaruje nim kanapki do szkoły :)
OdpowiedzUsuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje pomysły! :)
OdpowiedzUsuń