piątek, 12 września 2014

#240 Dyniowy hummus z soczewicą

Pierwsze słoiki z dyniowym puree skończone. Na tym oczywiście nie poprzestaję i piekę kolejnego pomarańczowego giganta. Chcę wykorzystać sezon w pełni, bo dynia ma duży potencjał. Pomysły na jej przyrządzenie po prostu się nie kończą.



PRZEPIS
  • 120g ekologicznej soczewicy brązowej Symbio
  • 1 szklanka puree z dyni
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oleju z pestek dyni
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki imbiru, pieprz, sól


Soczewicę zalewam wodą i moczę 8-12h. Następnie gotuję ją przez ok.8 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzam i przekładam do miski/malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję wszystko na jednolitą masę. Hummus podaję ze świeżymi warzywami (u mnie marchewka i rzepa).




Dynia na słodko i słono


13 komentarzy :

  1. Dyniowy hummus? Świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potencjał dyni jest niezmierzony, o tak. :) Chętnie bym spróbowała takiego hummusu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy hummus ma w sobie coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarówno hummus jak i dynię uwielbiam, a połączenie ich razem to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Racja, z tej dyni można zrobić masę innych pyszności, począwszy od dań słodkich, aż do dań wytrawnych, przekąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dyniowy hummus już za mną w wersji klasycznej i jestem nim po prostu oczarowana , chętnie dodam do kolejnego soczewicę tak jak ty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś muszę spróbować tego hummus'u! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hummus z dyni poza klasykiem był najlepszych jaki jadłam, zresztą ciągle smaruje nim kanapki do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam te Twoje pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...