Pyszne pierożki, które polecam zestawić z kremem z buraków.
W farszu znalazły się zielone warzywa- fenkuł, por i groszek zielony, oraz czarnuszka i nasiona słonecznika. Do ciasta na pierożki dodałam kardamon i cynamon, przez co nabrały świetnego aromatu i smaku.
Sakiewki dodatkowo podałam z pikantnym sosem paprykowo-pomidorowym Ballymaloe, który nadał im jeszcze więcej charakteru.
PRZEPIS
na 32 pierożki
ciasto:
- 400g mąki poznańskiej typ 500 + trochę do podsypywania
- 200g mąki gryczanej
- 300ml wrzątku
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1 koper włoski
- 500g pora (części jadalne)
- 500g groszku zielonego (użyłam z puszki)
- garść nasion słonecznika
- przyprawy: 1 łyżka czarnuszki, sól, pieprz
+dodatkowo: sos paprykowo-pomidorowy Ballymaloe
Zaczynam od przygotowania farszu. Koper włoski kroję na małe kostki, a pora w piórka. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam warzywa i dodaję czarnuszkę. Całość podsmażam do momentu, gdy warzywa się zeszklą i zmiękną. Patelnię zdejmuję z gazu. Dodaję groszek, nasiona słonecznika i przyprawy do smaku. Składniki mieszam i odstawiam do ostygnięcia.
Do miski wsypuję obie mąki i przyprawy. Robię dołek i wlewam wrzątek. Zaczynam mieszać ciasto widelcem, a następnie przechodzę do zagniatania ciasta ręką. Wyrabiam je przez 8-10 minut. Ciasto dzielę na 2 części, a dalej każdą z nich na 16. Blat/stolnicę obsypuję mąką. Każdą część rozwałkowuję na okrągły, cienki placek. Na środek każdego placka nakładam porcję farszu, a następnie zlepiam brzegi formując sakiewkę.
Na patelni rozgrzewam olej i wkładam sakiewki. Podsmażam je tylko od spodu, do momentu, gdy nabiorą złocisto-brązowego koloru. Wtedy zwiększam ogień, wlewam szklankę letniej wody i szybko przykrywam patelnię. Sakiewki duszę do momentu, gdy cała woda zostanie wchłonięta (ok.7-8 minut).
Sakiewki podaję z sosem paprykowo-pomidorowym Ballymaloe.
Sakiewki świetnie smakują jako dodatek do kremu z buraków.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie podsmażone musiały być idealnie chrupkie <3
OdpowiedzUsuńMatko, domownicy z Tobą muszą przeżywać niesamowite doznania z Twoją kuchnią!
OdpowiedzUsuńUrocze! Ślicznie prezentują się na talerzu :)
OdpowiedzUsuńświetne! tak patrząc na nie mam ochotę chwycić za jedną i rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem :) wyglądają tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJeju, wyglądają cudnie, czuję,że moja wersja nie prezentowałaby się tak smakowicie :D
OdpowiedzUsuńależ one cudownie wyglądają! :) Iście królewsko..
OdpowiedzUsuńzjadłabym z wielką chęcią :)