sobota, 18 kwietnia 2015

#285 Sakiewki z wiosennym nadzieniem

Pyszne pierożki, które polecam zestawić z kremem z buraków
W farszu znalazły się zielone warzywa- fenkuł, por i groszek zielony, oraz czarnuszka i nasiona słonecznika. Do ciasta na pierożki dodałam kardamon i cynamon, przez co nabrały świetnego aromatu i smaku. 
Sakiewki dodatkowo podałam z pikantnym sosem paprykowo-pomidorowym Ballymaloe, który nadał im jeszcze więcej charakteru.



PRZEPIS
na 32 pierożki
ciasto:
  • 400g mąki poznańskiej typ 500 + trochę do podsypywania
  • 200g mąki gryczanej
  • 300ml wrzątku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1 koper włoski
  • 500g pora (części jadalne)
  • 500g groszku zielonego (użyłam z puszki)
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawy: 1 łyżka czarnuszki, sól, pieprz


Zaczynam od przygotowania farszu. Koper włoski kroję na małe kostki, a pora w piórka. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam warzywa i dodaję czarnuszkę. Całość podsmażam do momentu, gdy warzywa się zeszklą i zmiękną. Patelnię zdejmuję z gazu. Dodaję groszek, nasiona słonecznika i przyprawy do smaku. Składniki mieszam i odstawiam do ostygnięcia.

Do miski wsypuję obie mąki i przyprawy. Robię dołek i wlewam wrzątek. Zaczynam mieszać ciasto widelcem, a następnie przechodzę do zagniatania ciasta ręką. Wyrabiam je przez 8-10 minut. Ciasto dzielę na 2 części, a dalej każdą z nich na 16. Blat/stolnicę obsypuję mąką. Każdą część rozwałkowuję na okrągły, cienki placek. Na środek każdego placka nakładam porcję farszu, a następnie zlepiam brzegi formując sakiewkę.

Na patelni rozgrzewam olej i wkładam sakiewki. Podsmażam je tylko od spodu, do momentu, gdy nabiorą złocisto-brązowego koloru. Wtedy zwiększam ogień, wlewam szklankę letniej wody i szybko przykrywam patelnię. Sakiewki duszę do momentu, gdy cała woda zostanie wchłonięta (ok.7-8 minut). 
Sakiewki świetnie smakują jako dodatek do kremu z buraków.






7 komentarzy :

  1. Takie podsmażone musiały być idealnie chrupkie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, domownicy z Tobą muszą przeżywać niesamowite doznania z Twoją kuchnią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze! Ślicznie prezentują się na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! tak patrząc na nie mam ochotę chwycić za jedną i rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem :) wyglądają tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, wyglądają cudnie, czuję,że moja wersja nie prezentowałaby się tak smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ one cudownie wyglądają! :) Iście królewsko..
    zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...